úterý 18. května 2010

O Sévě v Keni

DARŠAN

13. březen 2010

O SÉVĚ V KENI

Přepis promluvy Svámího Višvánandy před daršanem

Shree Peetha Nilaya, Německo

– mírně upraveno


Šrí Svámí Višvánanda: Džaj Gurudév!

Jak většina z vás ví, právě jsem se vrátil z Keni. Vlastně dnes nechci moc mluvit, ale rád bych se s vámi o něco podělil. O něco, co při každé návštěvě Keni děláme s tamější sévá skupinou.

Od doby, kdy jsem před 5 – 6 lety skupinu založil, dělají tuto sévu pro postižené a slepé děti. Podělím se o to s vámi, protože musíme být vděčni Bohu, Božské Matce, že jsme úplní, můžeme používat ruce, můžeme používat všechny části svého těla. Nemáme proč si stěžovat. Přesto si mnoho lidí, i když jim všechno správně funguje, rádo stěžuje. Jak často říkávám: Co vidíte v očích lidí, kteří toho moc nemají, nevidíte v očích těch, kteří toho mají hodně. Protože často lidé, kteří mají hodně, nejsou se životem spokojeni, nejsou spokojeni s tím, co mají. Znáte to velmi dobře. Čím více člověk v materiálním světě znamená a čím více toho v něm vlastní, tím víc toho chce. Mysl se pořád točí kolem vnějších věcí, zapomíná, že tu nejsme, abychom pobíhali po povrchu, musíme se vydat dovnitř.

Byl jsem v Keni po třech a půl letech, a strávil jsem tam úžasných pět dní. Protože hned ten den, kdy jsme přijeli, jsme odpoledne zamířili do domova pro postižené děti. Další den tam byl daršan. Takže jsem měl opravdu hodně práce. Víte, skoro každý den jsme šli spát ve 2 nebo 3 hodiny ráno, ale stálo to za to. Tamní sévá skupina, lidé, kteří dělají tuhle práci – je to neuvěřitelné.

Takže se s vámi o to trochu podělím, jen pár obrázků, na kterých ten projekt uvidíte. A zamyslete se, až si ty fotografie prohlédnete: Podívejte se na sebe, jaký máte život, a děkujte Bohu za všechno, co vám dal, buďte za svůj život vděční. A také v sobě probuďte ducha pomáhání.

Víte, všichni se tak honíme za láskou Boží, ale co je Boží láska? Boží láska je láska, kterou můžete vyjádřit. Vyjadřujete lásku k Božství, ale samozřejmě může být směrována nejen k Bohu, ale ke každému, kdo potřebuje pomoc. Jak se říká, chcete-li zažít lásku Boží, pomáhejte, dělejte charitu. To otevře vaše srdce. Protože když se věnujete dobročinnosti, nemyslíte na sebe, myslíte na službu. To je to, o čem mluví Kristus: „Cokoli činíte nejmenšímu z mých bratří, mně činíte.“ Takže i to málo, co děláte pro někoho, kdo to opravdu potřebuje, děláte pro Pána. On vám na oplátku dá mnohem víc, na oplátku vám naplní srdce spoustou lásky.

Připomíná mi to světce, ke kterému jednou přišel jeden muž a povídá: „Milý světče, jak mohu milovat stejně jako miluješ ty?“ Ten muž byl doktor. Světec na chvíli zavřel oči a řekl: „Můj milý doktore, vím, že léčíš spoustu lidí, ale za všechno, co děláš, za všechny lidi, si bereš peníze. A tak udělej jednu věc: jednou týdně dělej svou práci zadarmo! Kdokoli k tobě přijde, ujmi se ho zadarmo.“ Doktor světce poslechl a začal dělat, co mu řekl. Po pár měsících k němu světec přišel a zeptal se: „Jak se ti vede?“ Viděl, že doktor září radostí a štěstím. Řekl mu: „Poslední dobou vypadáš velmi šťastný.“ A doktor odpověděl: „Ano, můj světče, vzal jsem si k srdci, co jsi mi řekl, a jednal podle toho. Jednou týdně léčím zadarmo každého, kdo přijde, a skutečně to otevřelo mé srdce a cítím se díky tomu vnitřně o p r a v d u velmi šťastný.“

Vidíte, když začnete myslet i na druhé, dá vám Bůh to nejdůležitější. Někteří lidé řeknou: „Ano, ale pomáhá přece spousta lidí.“ Ano, hodně lidí pomáhá, ale ta pomoc nevychází ze srdce. Pomoc neznamená, že musíte jít do domova pro postižené a dělat zrovna tenhle druh práce, pomoc znamená v š e c h n o. Můžete jít do přírody a udělat něco prostého, pomoci zasadit stromek, kde je potřeba, nebo sebrat odpadek, který vidíte na cestě. Něco takového je taky pomoc, pomoc přírodě.

Dalším projektem, který bude dělat sévá skupina v Keni, je péče o opuštěná zvířata, psy, kočky, i divoká zvířata, jejichž matky přišly při porodu o život.

(Svámí promítá sérii fotografií)

Takže to je ono. Jen nahlédnutí, nechci vás šokovat nebo něco takového, ale ukázat vám, že můžete víc otevřít svá srdce. Jsou lidé, kteří potřebují pomoc, s p o u s t a lidí, kteří potřebují pomoc. Samozřejmě potřebujeme pomoc všichni, ale jsou lidé, kteří ji potřebují v í c než my. Takže o tom přemýšlejte.

Džaj Gurudév!


(Některé fotografie si můžete prohlédnout na flickru:

http://www.flickr.com/photos/bhaktimarga/sets/72157623652565428/ nebo

http://www.flickr.com/photos/bhaktimarga/sets/72157623652565428/show/ jako presentaci.)

_____________________________________

sévá – nezištná služba

Překlad: Karin.K. / Č.R

Žádné komentáře: