čtvrtek 6. srpna 2015

Daršan v Mannheimu a Rheinfeldenu - Gurujiho poznámky.

Těsně před Gurupurnimou dával Sri Swami Vishwananda dva daršany v Německu a ve Švýcarsku.



V Mannheimu v Německu začal daršan krátkým Satsangem a Swamiji se přítomných zeptal:
„Proč jste zde, na tomto světě? Odpovězte mi! Cokoli!"
Z publika zazněly odpovědi jako: „Láska", „Najít Boha", „Učit se".

Swami na to odpověděl:
„Různí lidé mají různé cíle, různé pohledy na to, čeho má člověk dosáhnout. Všechny tyto cíle jsou správné. Ale abyste toho mohli dosáhnout, je zde jedna nejdůležitější věc: k dosažení Boha potřebujete milovat.  Abyste se učili, musíte milovat to, co se učíte. V opačném případě se nenaučíte nic. Takže, láska je to, co všechny spojuje a to je dharma lidí: milovat všechny."

Den nato Swami odjel do Rheinfeldenu ve Švýcarsku.

Zde se během Satsangu Sri Swami Vishwananda zeptal, jaký je rozdíl mezi lidmi a zvířaty.

Vysvětlil, že:  
...oboje - lidé i zvířata - jsou vytvořeni  z pěti elementů. Ale zvířata, i když procházejí určitým vývojem, jsou vázána pěti smysly. Zatímco my lidé jsme nejvyšší formou evoluce. Proto je naším cílem dosáhnout Boha. Nejsme tady abychom degradovali sebe dolů, ale pro pohyb vpřed. Pokud se podíváme na naše tělo, naše nohy nejsou určeny k chůzi dozadu, ale dopředu. Ale lidé jdou většinou dozadu, tím, že myslí na minulost, zůstávají v minulosti. To nikdy nikoho nikam nedovedlo. To je důvod, proč Bůh stvořil naše tělo tak, že se můžeme pohnout kupředu. Ale kvůli tomu musíme kontrolovat naši mysl.

To, co dělá člověka lepším než jakákoli jiná stvoření je to, že můžeme dosáhnout Boha, že můžeme být s Ním. Zvířata pouze vědí, že je tvůrcem, ale nemají vůli, aby Ho dosáhli. Zatímco my lidé víme, naše vnitřní já ví, že jsme zde, abychom dosáhli Boha.

Žádné komentáře: