pátek 17. dubna 2015

Street kirtan...s bhajany v ulicích.

Je naší velkou radostí se veřejně s vámi podělit o nový projekt, který jsme uskutečňovali několik měsíců - street kirtan! /„zpěv v ulicích"/

Chaturananda, vedoucí skupiny muzikantů ze Shree Peetha Nilaya píše:
Začali jsme jej v červnu loňského roku, inspirováni výletem na lodi po řece Temži, který jsme podnikli s Gurujim v Londýně (kde jsme provozovali kirtan na palubě).


Hráli jsme několikrát na různých místech v Německu, v průběhu loňského června a července, ale vzhledem k mnoha událostem, které byly zde v Centru, jsme nepokračovali. Tím jak bylo chladno, a mnozí z vás vědí, jaká umí být tady v Německu zima, jsme se nedomnívali, že bychom mohli začít jej znovu dělat až do jara-léta následujícího roku.

Když se nás Guruji ptal, zda chodíme pouliční kirtan dělat, nebyl rád, když zjistil, že jsme přestali.
Mluvil se mnou a vyzval mne, abychom jej začali dělat znovu, na týdenní bázi. Tak to děláme. Chodili jsme ven každou neděli v různých městech, jako je Wiesbaden, Frankfurt, Limburg, Mainz, Koblenz, Eltville, Bad Schwalbach... bez ohledu na to, je-li mráz nebo náledí (a jednou byla i teplota -7 ° C).

Máme s sebou vždy různé účastníky. Někdy máme náhodné hosty. Jednou jsme měli osobu, která se, poprvé v životě, setkala se zpěvem kirtanu. Někteří lidé nejsou vůbec hudební a chtějí přijít také, a každý člověk je jedinečný. My všichni neseme dynamo Božské lásky v našich srdcích, a jen tím, že si užili společného zpívání, každý získal.
Atmosféra je velmi uvolněná, bez velké přípravy: bereme auta a jedeme, někdy i změníme místo určení na poslední chvíli, nechávajíc Gurujiho řídit naše kroky a myšlenky. Někdy máme 4-5 lidí a někdy i přes 20. Nezáleží na tom jak, co, kde a kdo. Jediné na čem záleží je, že jdeme ven do ulic, parků, metra, jakéhokoliv veřejného místa, a to s láskou k Bohu a Guruovi. Produchovňujeme ulice, kam navždy vnášíme jméno Boha. Setkáváme se s lidmi a zpíváme Boží jméno, smějeme se na ně a s nimi, a oni vrací úsměv. Někdy reagují tím, že na nás mávají nebo se pohybují do rytmu písně nebo kladou otázky. Vždy ale rozdáváme letáčky a fotky našeho Gurujiho, kdykoli zachytíme něčí pozornost nebo se upřímně zeptá.

Začal jsem nazývat tento projekt "kirtanizování měst". Vidím velký potenciál v tom, co jsme dělali. Boží jméno je jediné bezpečí, které v tomto světě máme, a pokud se nám podaří získat jedinou osoba, aby zpívala Boží jméno, jsme úspěšní. Jen to, že jdeme ven a šíříme nahromaděné vibrace lásky a radosti, je dost.

Apeluji na všechny oddané, jděte ven, protože to není projekt jedné osoby, ale projekt Gurujiho a Bhakti Margy, a to je náš život. Pokud se považujete za oddané Gurujiho a máte pocit, že jste součástí rodiny Bhakti Margy, potom se sejděte, bez velkého přemýšlení a uvažování, jděte ven a zpívejte jméno Boha, vynášejíc ven Boha, skrytého ve všech lidech, které potkáte. 
Jai Gurudev!


Co říkají lidé o svých zkušenostech se street kirtanem:

Moje první zkušenost s pouličním kirtanem nastala spontánně. Bylo to při kurzu na harmonium, který vedl náš úžasný učitel Chaturananda ve Shree Peetha Nilaya, kdy myšlenka, užít si kirtan, přišla. Dvakrát jsme se nerozmýšleli a rozhodli jsme se jít ven a pokračovat v našem kurzu na harmonium jiný den. Po rychlé polední přestávce jsme odjeli do Mainzu a hráli jsme v rušné městské ulici. Mnoho lidí si to užívalo  a zapojilo se do kirtanu tleskáním. A někteří z nich se na nás  ptali a chtěli přijít a navštívit nás v Centru. Když jsem mluvila se Swamim Kuruem, Tandavem Krishnou a Chaturanandou, vysvětlili mi později, že bhajany nesou velmi hluboké duchovní vibrace, a ten, kdo jim naslouchá, obdrží výhody a jejich srdce jsou požehnána. 
Tara, Köln    

„Je to opravdu úžasné, jak vibrace z bhajanů ovlivňují lidi procházející kolem; je to jako pozitivní virus: úsměv, oční kontakt kývnutí, filmování, dokonce i zpěv a tanec. Děti odpovídaly ve většině dojemně: jejich oči byly jako při pohledu na vánoční stromeček plný světel a čokolády. Děkuji Guruji, za požehnání dělat pouliční kirtan! Hari Bol! "
Mataji Tusti


Street kirtan je skvělý způsob, jak se dát dohromady a šířit radost ze zpěvu Božího jména. Je to způsob, jak se dotknout srdcí lidí, a dát jim možnost zažít záblesk Božské lásky, možná poprvé v jejich životě. Guruji říká, že kdo slyší jméno Boha, i jen jednou v životě, pro některé duše je to dostatečné, takže nikdy nevíme, jak náš zpěv může ovlivnit něčí život a možná i změnit jejich směr, alespoň trochu k Bohu. Je to také hodně zábavné, dát se dohromady a jít ven do ulic, se srdci naplněnými láskou k našemu Gurudevovi, a s usilovným přáním nechat tuto Lásku růst, a rozrůstat se v ulicích ve světě, až se jednoho dne celá planeta ponoří do oceánu Jeho blaženého jména. Tak jděte ven a zpívejte pro Něho. Jai Gurudev!
Veena

„Poté co jsem uslyšel, že skupina Bhakti Margy půjde a bude hrát bhajany (duchovní písně) na ulici, pomyslel jsem si:Chtěl bych jít s nimi!" Chatur byl velmi vstřícný a uvedl mne do umění bhajanů. Následující den jsme šli do Koblenz. Skupina asi 15 lidí, a bylo to skvělé. Prostě jsme kráčeli za zpěvu bhajanů. Zpětná vazba od lidí byla téměř totožná. Nejprve překvapení a zvědavý pozhled, protkaný skepsí nového. Nicméně, po několika sekundách jsme vždy vykouzlili ve tvářích lidí přátelský úsměv. Zvláště zarážející byl moment, kdy nás objevili děti, byli s naší hudbou velmi spokojeny a nezřídka rodiče vynaložili velké úsilí, aby jejich děti šly dále, protože byly k naší hudbě magicky přitahovány. Bylo to velmi příjemné a inspirující odpoledne a skvělý zážitek, ke kterému bych pozval všechny, aby se ho účastnili".
Marcus, Würzburg

„Při street kirtanu to bylo hezké, když jsme všichni zpívali a tančili pro Boha. Nejkrásnější zážitek byl, když jsem točila video a skupina lidí procházela kolem. Neočekávaně jsem byla ohromena vlnou lásky a nemohla jsem se přestat usmívat z radosti a štěstí. Cítila jsem se, jako bych byla uprostřed řeky lásky, která tekla ulicemi a rozšiřovala lásku a radost všude a na vše... Mimořádnou věcí bylo, uvědomit si, že lidé kolem, aniž by věděli nebo chápali to co se děje, byli ovlivněni stejnou vlnou lásky! Bylo to opravdu velké požehnání. "
Nallini

Street kirtan je momentem, kdy můžeme jít a šířit lásku k Bohu z první ruky. Vzhledem k tomu, že žiji v ašrámu, můj kontakt s vnějším světem je omezený, a i když to odloučení pomůže člověku zůstat duchovně soustředěn, může také omezit možnost sdílet Boží lásku, kterou svět tak zoufale potřebuje. Vždy je fascinující vidět zvědavé tváře kolem, když zpíváme bhajany. Často si všímám, jakou mají děti intuitivní přirozenost k Božským jménům a je to tak úžasné, jak se jejich tváře rozsvítí radostí. Provádět kirtan v ulicích se svými bratry a sestrami mi dává velký pocit rodiny. Stejně jako rodina podporuje každého a ostatní, každý člen, který se účastní, dodává sílu zbytku skupiny. Mám v sobě vděčnost, že mohu vidět oddané sejít se a šířit Boží lásku, která změnila každého z nás. Zjišťuji, že street kirtan je jeden ze způsobů, jak tuto transformaci sdílet, sdílet tuto Božskou lásku, takže si ji nemůžeme nechat pro sebe, ale raději dát těm, kteří si ji nejsou vědomi."
Karan

Chtěl bych se podělit o jednu zajímavou událost, která se stala ve Frankfurtu před pár týdny. Během našeho extatického kirtanu jsme byli osloveni dvěma policisty. V našich myslích jsme se domnívali: Oh, teď jsme v průšvihu!" Policista se s námi nejprve bavil a ptal se, co zde děláme. Odpověděl jsem mu, že jsme právě zpívali Boží jméno. Chtěl být znovu ujištěn a opět se nás zeptal, jestli náhodou nepodporujeme nějaké politické aktivity. Ujistili jsme ho, že nejsme vůbec političtí, ale duchovní, a že jsme jen prostě zpívali různá Božská jména.
Zatímco policista mluvil s několika našimi prabhu, jeho kolegyně, policistka, se ptala několika matajis. Ptala se nás na naše záměry. Když jsme jí řekli, že jsme se jen radovali ze zpěvu Božího jména, bez jakýchkoliv skrytých motivů, tak řekla: Nechceme vás zastavit. Když vám zkřížíme cestu znovu a uvidíme vás, jak jste obklopeni tisíci lidí, musíme to ale někam zaznamenat - to je důvod, proč musíme vědět více o účelu vašeho zpěvu". Odpověděli jsme: Oh, my si nemyslíme na něco takového." A ona řekla: No, proč ne. Já bych byla šťastná za vás, být to tak."

Hari Nam Sankirtan Ki..... Jai !!!

Chaturananda

Žádné komentáře: