úterý 3. února 2015

Maha Shivaratri 2015 - velká noc Pána Šivy se blíží.

Jako každoročně oslavíme zanedlouho svátek Maha Shivaratri, velkou noc Pána Šivy. Letos připadl tento svátek na den 17. února.

“Co je Shivaratri? 
Ve skutečnosti Shivaratri je, když zapomenete na vaši mysl a necháte mysl spočívat pouze u Božství." To je to, co Shivaratri ve skutečnosti znamená - je to vaše pozdvihnutí a skutečné probuzení toho, co je uvnitř vás.”  
-
Swami Vishwananda

Shivaratri, velká noc Pána Šivy, je spojena s mnoha legendami. Je spojena s událostí, při které Šiva spolkl nebezpečný jed halahala, který vyplynul z oceánu mléka, aby tím zachránil svět. Svou jogínskou silou spoutal jed v hrdle. Kvůli tomu jeho hrdlo zmodralo, což vedlo k jeho jménu Neela Kantha neboli  "ten který má modré hrdlo". Je to také den, kdy si Šiva vzal Parvati.

V tento den je celá noc věnována uctívání Pána Šivy, doprovázena přísnou rychlostí v oddanosti Pánu. Jsou prováděny všechny tradiční rituály, včetně nabízení bilva listů a abhišekamu k Šiva Lingamu. Kromě toho se zpívá celou noc kirtan, umožňujícím oddaným podílet se tak na "tandavu" neboli "tanci destrukce" s Pánem, symbolizujícím zničení ega.

Den Shivaratri bude dlouhý, začne v 5 h ráno abišekamem, kalaš pujou a malou jagnou v Chrámu, V noci z úterý na středu poté bude pokračovat čtyřmi abišekamy v 18, 21, 24 a ve 3h ráno. Během obřadu budou moci oddaní obětovat vodu a bilva lístky Šiva Lingamu. Předpokládaný konec je kolem 5h ráno.

Více o významu Shivaratri si můžete přečíst v článcích z předchozích let, zde:

Při loňské promluvě, v průběhu oslav Maha Shivaratri, Sri Swami Vishwananda mimo jiné zmínil, že čtyři věci, které po vás Šiva chce jsou tyto:
1. Poznejte sebe.
2. Poznejte vztah mezi vámi, Bohem a Guruem.
3. Snažte se dosáhnout pravdy a vědomí a pomáhejte ostatním, aby toho i oni dosáhli.
4. Odevdejte se Guruovi. Jelikož bez milosti Mistra, nic není možné, ale s milostí se stane vše snadnějším, než byste si jen mohli pomyslet. 
Tyto čtyři zprávy dává Šiva světu, tak abyste mohli dosáhnout reality.

Hara Hara Hara Mahadev!
---
(pozn.: nezapomeňte se včas zagistrovat na: 

Žádné komentáře: