pondělí 22. dubna 2013

Satsang se Sri Swamim Vishwanandou, 18. dubna 2013 (shrnutí / výňatek)

18. dubna se konal překrásný satsang se Swamim, který trval přes tři hodiny. Atmosféra byla jako vždy velmi radostná se spoustou smíchu, Swami si diskuzi s přítomnými oddanými užíval a často kladl otázky publiku. Bylo položeno mnoho, mnoho otázek. Brzy bude dostupný celý přepis satsangu, včetně audio záznamu. Tady je malá ochutnávka kladených dotazů a jejich odpovědí. V některých případech nám dal Swami nové pohledy na věci, někdy opakoval to, co již sdělil na předchozích satsanzích.

Q.: Pokud chceme požádat Boha, aby pomohl nemocnému člověku, musíme se ptát víckrát nebo to stačí jen jednou?
SV: Máte-li víru, stačí se zeptat jednou. Jestli Bohu nevěříte, žádejte mnohokrát. V rámci budování víry zkuste požádat jednou a důvěřujte Bohu. Budete-li dělat věci se sebedůvěrou a vírou, dopadnou dobře.

Q.: Jaký je smysl života?
SV: Z pohledu mysli má každý jednotlivec jiný smysl života, z pohledu duše je však tento smysl stejný pro všechny. Musíte transcendovat lidské na Boží, nikoli však jen vědomě – musíte to udělat tak, aby se to STALO.

Q.: Co znamená partner duše a jak ho poznáme?
SV: Myšlenka partnera duše tu je jen proto, aby mohli lidé radostně ospravedlnit svá rozhodnutí. Partner duše neexistuje. Skutečným partnerem duše je Bůh. To, co vnímáte jako partnera duše, je duše, kterou si pamatujete z minulých životů. A musíte s ní něco vyřešit (karmu).

Q.: Jak předávat duchovnost dětem?
SV: Buďte jim dobrým příkladem. Nikdy děti nenuťte. Můžete s nimi mluvit, vysvětlujte.

Q.: Jaké je to v nebi?
SV: Nebe existuje. Vězte jednu věc: lásku cítíte srdcem. V nebi nemáte srdce. Existuje podoba Lásky, protože vy jste tou Láskou. Když se inkarnujete, stáváte se vyjádřením této Lásky. A když jako člověk realizujete, zažíváte blaženost. Pak je jedno, kde jste, jestli tady na Zemi, nebo v jiné sféře. Nebe je další stupeň realizace. Nebe má take různé úrovně. Všechny lóky v nebi, nižší nebo vyšší, jsou vždy o blaženosti, sublimaci Lásky. Zažíváte Lásku jako bytost, která je Láskou. Individualita duší zůstává. Duše má svrchovanou identitu. Zde je také nebe, vy z něj však děláte peklo - tím, jak o něm smýšlíte.

Q.: Kdy si dítě začne sbírat karmu?
SV: Ve chvíli, kdy se poprvé nadechnete, začne se odvíjet zákon karmy, karmu však nesbíráte. Dítě začne sbírat karmu ve chvíli, kdy se v něm vyvine smysl pro “moje” (začne být chamtivé).

Q.: Má transplantace nějaké následky nebo vedlejší účinky?
SV: Pokud jste mrtví, pro dárce žádné následky nejsou. Člověk, kterému je orgán darován, následky mít může, protože tělo nese karmu. Následky se tedy odvíjí od toho, od koho orgán přijmete. Pokud ho přijmete od světce, budou tyto následky velmi dobré!

Q.: Dá se vyléčit migréna?
SV: Pijte dostatek vody.

Q.: Jak se chránit proti negativním vlivům/ vnějším vlivům?
SV: Pomocí modlitby.

Q.: Jaký je vztah mezi Ištadévou (osobním Bohem) a Guruem?
SV: Ištadéva je oddanému sdělen Guruem. Když si pak oddaný k Ištadévovi vyvine intenzivní vztah, pak ho on vede ke svrchovanému Bohu. Když je oddaný připraven, Ištadéva se Guruovi zjeví a požádá Gurua, aby udělil realizaci. Jen Guru může dát realizaci, ne Ištadéva.


Guruji také mluvil o tom, jak se lidé ptají na Ištadéva, a přitom již mají v mysli někoho, koho si za něj přejí. A pak jsou zklamaní, že je jejich Ištadéva nějdo jiný. Bylo velmi vtipné, když vyprávěl, co vidí v jejich třetím oku a jak se to liší od toho, co mají v mysli, a on pak v sobě má rozpor, jestli jim má Ištadéva odhalit nebo ne. Je dobré být otevřený a radostně informaci přijmout – taková informace je totiž od Gurua výjimečným darem.

Překlad: Kateřina Pařízková

Žádné komentáře: