sobota 10. listopadu 2012

První část poutní cesty - 1. díl

Paartha nám poslal velmi dlouhou, ale nádhernou zprávu o prvních dnech se Swamijim v Indii:
Východní Indie se Swamim, listopad 2012

Převážná část naší skupiny přistála po dlouhé cestě z Frankfurtu přes Dubai v Kalkatě.
Když jsme prošli pasovou kontrolou a vyzvedli zavazadla, která dorazila naštěstí v plném počtu, přivítal nás náš cestovní průvodce Gurdeep a zavedl k autobusu. Cesta autobusem od letiště k hotelu trvala kvůli provozu v Kalkatě přiližně 50 minut (taxíky, rikšy, lidé, nákladní auta, krávy, psi, kola, motocykly atd.)
Při vstupu do hotelu dostal dokonce každý z nás čestvou květinovou girlandu kolem krku.
Když jsme se  nastěhovali do pokojů, sešli se všichni úćastníci cesty k přivítání.
Zjistili jsme, že jsme velmi pestrá skupina, účastníci z Ruska, Německa, Švýcarska, Polska, Itálie, Velké Británie, Rakouska, České republiky a malá skupina z Portugalska.
Když jsme se všichni představili, táhlo mě to, jelikož jsme byli v Kalkatě, velmi silně směrem k Dakshineshwaru, kde čeká Mahakali. Konečně jsem našel tři další zájemce, kteří se cítili ještě dostatečně fit a byli také ochotní se podělit se mnou o taxíka a jeli jsme jednu hodinu do Dakshineshwaru. Byla to pro mne jedna z nejdelších hodin... Když jsme konečně dorazili , byla už tma. Člověk jede rušnou ulicí, plnou obchůdků, kde se prodává všechno možné zboží kolem Kali. Na konci ulice se projede branou, kde mohou taxíky zaparkovat.
V okamžiku, kdy se tam člověk octne, je tu náhle jen klid a mír. Koupili jsme trochu prasadu (květiny, vonné tyčinky, sari, atd.) a vstoupili jsme na obrovské chrámové území. Došli jsme k hlavnímu chrámu, kde právě probíhalo Aarti. Náš taxikář, který se stal našim průvodcem, nás zavedl na druhou stranu, kde jsme mohli Aarti sledovat a obdržet i darshan od Maa, vzdáleni jen několik metrů od kněze, který Aarti celebroval.

Dakshineshwari Kali, či Bhavatarini stojící uprostřed oltáře působí silným dojmem. Její oči jsou velice vážné a dívají se člověku přímo do srdce.

Levou rukou stíná hlavu démonovi, pravou snímá ze svých oddných veškerý strach, dává požehnání a plní všechna přání těch, kteří se cítí být jejími dětmi a modlí se k ní s láskou a důvěrou.

Aarti trvalo ještě asi 30 minut, sedělo a stálo tam mnoho lidí, za zpěvu a bubnování, všichni byli totálně soustředěni na Maa. Je však lhostejné kolik dětí je přítomno
, Maa je všechny slyší, naslouchá jim neúnavně a slouží jim.

Po Aarti jsme byli první, kteřé směli vstoupit do svatyně a obětovat květiny atd.

Kněz přijal naše dary a dal je Jí.  Potom nám dal jiný prasad a květiny, kterých se dotkly Její Božské nohy, stojící na hrudi Jejího manžela a museli jsme svatyni zase opustit.
Venku jsme dostali trochu kumkumu na čelo. Pak jsem šli přes nádvoří  ke chrámu Shivy. Tam stojí 12 menších chrámů v jedné řadě, ty reprezentují 12 Jyotir lingamů, které se v celé Indii našly. Ty jsme také všechny zvenčí obešli. Potom jsme navštívili ty skromné místnosti, ve kterých bydlel Ramakrishna se svou manželkou Sarada Devi.

Bylo to opravdu něco vyjímečného, chodit po stejném terénu, kde se pohyboval Sri Ramakrishna, zatímco sloužil Maa jako kněz po tolik let, stejně jako mnozí světci, kteří se s Ramakrishnou za jeho života mohli setkat. Atmosféra chrámu je plná míru a celý prostor je udržován v naprosté čistotě. A kromě elektroinstalace vypadá to místo úplně stejně jako za života Ramakrishny, člověk má pocit, jakoby ho mohl každým okamžikem potkat...

Když jsme chrám opustili, zastavili jsme na zpáteční cestě v "Park Street", a nakoupili Sari a Kurty. Tato ulice je plná krámků a obchodů, tentokrát s opravdovým indickým zbožím...našel jsem dokonce malou korunu pro našeho Krishnu v našem chrámu ve Shree Peetha Nilaya...nakonec jsme se vrátili zpět do hotelu, abychom se jestě alespoň pár hodin vyspali...

Žádné komentáře: