středa 28. listopadu 2012

Máme pávy! (2. část)

O dopadení pávů:

Kvůli odchycení mladého pavího páru jsem (Drishti) dlouho zvažovala jednu myšlenku - měli jsme v centru na parkovišti k dispozici po stavebních pracích nějaké ocelářské boxy na stavební materiál, které by byly pro to vhodné. Mluvila jsem s Kalpitem, shledal plán jako dobrý. Jak se ukázalo, byl opravdovým zálesákem a znalým sklapovacích zařízení ;-).

Poté, co jsem se ve Watzelhain (sousední vesnici) domluvila s obyvateli a ti mi slíbili svou podporu, přinesli jsme tu věc k nim do zahrady, pevně přivázali padací dveře zálesáckým uzlem a dali do boxu krmení. A ejhle, malý paví kohout vešel dovnitř a bez dramatu a zcela snadno se dveře zavřely. Henry (to je jméno toho kohouta) vypadal trochu zmateně. Kalpit ho mohl chytit do deky a dát ho do transportní bedny. A vyrazili jsme domů.

S naší slepičí "princeznou", to bylo trochu obtížnější. Kvůli tomu, aby vešla do pasti, jsem nastavila ještě zrcadlo, aby si „myslela", že tam jsou i další slepice. Sousedé pomáhali a druhý den ráno, během „snídaňového“ turné po zahradách, byla princezna "na palubě" (v boxu). Šlo to dobře.

Teď jsme měli 8 pávů!

Po přiměřené době seznamování jsem postupně vypouštěla některé pávy. Zůstali vždy v blízkosti, protože ostatní byli ještě ve voliéře. Večer se přišli nakrmit zpět do voliéry. Pak, konečně, po Navaratri: Vrátka byla otevřena a nastala svoboda pro všechny. Bylo velkým potěšením sledovat je na jejich cestě za poznáním! Večer za soumraku je jejich "hřadování" obzvlášť vzrušující! V současné době tvoří jakési "stádo" - myslím, že se bude měnit na jaře během páření.



Všech 8 si nyní našlo svá oblíbená místa, s Henrym a princeznou jsou trochu odvážnější, díky jejich "výcviku přežití na svobodě", a už si ze střechy obytného domu vybírají stromy v okolí.

Pokud je tu větrno, táhnou všichni velmi rádi zpět do Naamdevovi garáže - vždy k hrůze Naamdeva, protože tam také přirozeně něco nechají…



Ještě jedna velká prosba:

Jsme velmi rádi, že se zvířata  nyní cítí jako doma a doufám, že přežijí dobře zimu. Nyní se nachází v soukromé oblasti areálu, kolem domu. Žádáme vás o pochopení, že tam nemůžete za nimi chodit.
Počkejte prosím než pávi - nejdéle na jaře - rozšíří svou sféru a "potáhnou“ kolem domů v celém Centru – pak budou díky své zvědavosti moci být viděni všude a také se usadí na tom či onom balkonovém zábradlí.

Děkujeme Drishti za velmi napínavé a vtipné vyprávění!

Žádné komentáře: