čtvrtek 15. listopadu 2012

Druhá část poutní cesty - 3. díl

Najmuli jsme si znovu rikšy a jeli k jinému templu, k domu, ve kterém žila Chaitanyova žena Vishnupriya. Dozvěděli jsme se, že když se Chaitanya rozhodl být sannyasi, tak se ho jeho žena ptala, co má teď dělat, protože pro ni byl vším. A on jí dal své paduky (sandály), aby je mohla uctívat, že tak bude pořád s ní. Učinila, jak jí kázal. Její oddanost byla tak silná, že nakonec splynula s jeho sandály. Všechno, co po zůstalo, byl její kroužek do nosu, který teď zdobí její murti. Když nám to všechno kněz dovyprávěl, požehnal nám Chaitanyovými padukami, které jsou ještě stále zachovány v chrámu. Byla tam neobyčejně sladká energie s atmosférou oddanosti. Potom jsme šli zase na loď, která nás dovezla zpět do Mayapuru. V autobusu jsme dostali báječné jídlo. Všichni dostali rýži smíchanou se zeleninou, brambory, chapati, nakládanou zeleninu, salát a malý dezert.


Konečně jsem dojeli na určené místo, do Tarapithu asi v 10.15 hod. v noci. Bohužel byl chrám jen do půl jedenácté otevřený, takže jsme přešli k večeři a nastěhování a posunuli návštěvu chrámu na příští den. Někteří z nás se dozvěděli, že první abishekam k Ma (Božské Matce) se koná časně ráno ve 4:30 hod., tak jsem si na tento čas nastavil budíka. Z nevyzpytatelných důvodů, změnil můj mobil samostatně časovou zónu (konečně pochopil, že jsem v Indii!), takže jsem modlitby propásl. Několik z nás mělo víc štěstí než já a přišli včas na místo. Navázali kontakt s knězem, který potom organizoval darshan s Ma pro celou skupinu. Posnídali jsme v hotelu a šli jsme pak ke chrámu. Když jsme nakoupili prasad, uvedli nás dovnitř. Swami a já jsme zakoupili dvě sochy Tary Ma, aby byly požehnány na murti Tary v chrámu.






Na závěr jsme se trochu věnovali nákupu a někteří z nás jeli motorizovanou rikšou k jedné vesnici, která byla vzdálená asi 2 km, kde se Bhama Kepa narodil. Byli jsme srdečně přivítáni pravnukem Bhama Kepova bratra. Ukázal nám, kde se Bhama Kepa narodil a během svým prvních 20 let žil. Jako dítě těžce onemocněl, a jeho rodiče ho přinesli ve svém zoufalství do Tarapithu. Tara se zjevila jeho matce a řekla jí, že se její syn zase uzdraví, ale že Jí jednoho dne bude patřit. Matka byla srozuměna a syn se uzdravil. Jednou byl ve stavu bhava a představoval si, že pomáhá Hanumanovi zapálit Lanku stejně jako rýžová pole patřící k vesnici. Jindy zas vzal s sebou všechna božstva z vesnice dolů k řece a prohlásil, že mu řekla, že mají žízeň. Když bylo Bhama Kepovi asi 20 let, musela jeho matka svůj slib splnit a nechat svého syna odejít, avšak s jeho ujištěním že vždycky přijde, kdykoliv ho zavolá.




Bhama Kepa se dožil věku 8O let.












Žádné komentáře: