neděle 23. září 2012

Radhastami – oslava narození Srimati Radharani.

tapta-kanchana-gaurangi
radhe vrindavaneshvari
vrishabhanu-sute devi
pranamami hari-priye

"Ó Srimati Radharani, nabízím svůj obdiv Tobě, jejíž tělesná podoba je jako roztavené zlato.
Ó Bohyně, jsi královnou Vrindavanu. Jsi dcerou krále Vrishabhanu a velmi drahá Pánu Krišnovi"

Srimati Radharani /Radha, Radhika/. Její jméno znamená, že je nejvýznamnějším ctitelem Pána Krišny, nicméně je také expanzí energie samotného Pána, expanzí energie Krišny… podle tradice Gaudiya Vaishnava, Krišna expanduje do dvou bytostí - sebe sama a Radharani, pokud by zůstal jako jeden, neexistoval by žádný vztah, žádné zábavy, žádná dynamická výměna lásky… /Caitanya caritamrita, Adi-lila/


Sri Radha a Krišna na mnoha obrázcích tančí nebo stojí tak těsně, že se jeví jako jeden. Ve skutečnosti oni jsou jedním, ale oddělují se, aby se zapojili do společných zábav, a tak se jejich oddaní mohou také zapojit do milujících zábav s jejich Pánem.


Radhe, Radhe Radhe…
Jai Sri Radhe!
Duchovní výměna božské lásky mezi Radhou a Krišnou je zobrazením vnitřní energie Pána, a je velmi důvěrná a obtížně srozumitelná. Ale čím více se probudí naše spící láska k Bohu, který je přirozeným stavem bytí pro plně probuzené duše, tím více můžeme pochopit a skutečně vstoupit do takovýchto duchovních milující výměn.
Na dnešní den připadá Radhastami - oslava narozenin Srimati Radharani...
Tento den oddaní, kteří hledají Krišnovu milost, tedy budou zvláště prosit Ji, aby jim zaručila oddanost jejich milovaného Pána, protože vědí, že v případě pokud získají její přímluvu, přirozeně mohou získat také Pána.


Pro více informací o oslavách Radhastami ve Shree Peetha Nilaya klikněte zde:

Žádné komentáře: