středa 19. října 2011

Ticho - 2. část

Swami Vishwananda hovoří dál o tichu: "Modlitbou, recitováním mantry a meditací se učíme kontrolovat myšlenky. Nejlépe se to ale daří v tichu. Modlete se, zpívejte svou mantru a snažte se mlčet. Prociťujte mantru v sobě. A když zpíváte Boží jméno, tak neříkejte jednoduše 'Narayana' nebo 'Durga' nebo 'Babaji' nebo 'Ježíš Kristus'. Nejde jenom o to jméno, víte? Toto jméno vytváří chvění a toto chvění vibruje, i když si toho nejste vědomi. Ale nejdůležitější je, že musíte cítit, jak každá část vašeho těla vibruje toto Boží jméno. A to můžete skutečně cítit a doopravdy vědět jen když jste v tichu. Ticho neznamená, že musíte přestat pracovat a říct: 'Teď si tiše sednu a hotovo'. Ne, ticho znamená, že ať děláte cokoliv, zůstanete klidní.

A co je vám ještě blíž: Kroťte svůj jazyk. Říká se, že člověk může ovládat všechno, co má kosti. Tělo se skládá z 206 kostí. Jazyk ovšem kosti nemá, musíme se tedy učit, jak ho máme krotit. Když tedy tento jazyk dokáže zpívat celou dobu boží jména, budete schopni ho zkrotit.

A když se naučíte krotit svůj jazyk, budete stavu ovládnout svou mysl. V okamžiku, kdy vyslovíte myšlenku, budete, pokud je božská, vidět pozitivně. Když je negativní, uvidíte však výsledek také. Potom se budete ptát: 'Proč se nevyvíjím dál? Proč necítím Božství?'

Položte si otázku: Jste klidní? Jste rozvážní? Anebo cítíte hrdost a chcete ji vyjádřit? Pozorujte vždycky své myšlenky.

Toto je první zásada duchovnosti: Být v klidu.

To můžete najít ve všech náboženstvích. Všechna náboženství vám dají mantru. Je to jedno, jestli je to jméno Allah, Ježíš Kristus nebo Rama. Běžte a zpívejte, a uveďte se do klidu. Když máte lepší meditaci a chtěli byste se dále vyvíjet, tak kontrolujte své myšlenky a buďte tak často jak můžete v tichu.

Jai Gurudev!“

Žádné komentáře: