středa 27. dubna 2016

Víkend se Svámím Vishwabaladharanandou v Bratislavě.

Milí přátelé,
o tomto víkendu proběhlo v Bratislavě na Děvíně 1. oficiální setkání zemského Svámího pro Čechy a Slovensko, Svámího Vishwabaladharanandy, se slovenskými oddanými, pořádané Bhakti Margou Slovensko. A toto dvoudenní setkání bylo krásné, přátelské, otevřené, srdečné, zkrátka byl to příjemný čas prožitý se slovenskými přáteli.






Program začal první den Guru púdžou, kdy Svámí Vishwabaladharananda s pokorou uctil Gurudžího paduky. Hned potom následovalo osobní požehnání Svámího Vishwabaladharanandy všem 140 účastníkům setkání. Velmi něžné bylo požehnání, které Svámí dával dětem i s pohlazením a malým polibkem do vlasů. Po tomto, pro mnohé velmi silném zážitku, Svámí se všemi společně meditoval a v nádherném klidu jsme všichni mohli pocítit nekonečnou Boží lásku.




Slovenští přátelé připravili výborný oběd, který zpříjemnil přestávku. Po obědě jsme se sešli ke zpěvu bhadžanů, za doprovodu slovensko české kapely. Zněly také krásné slovenské i české písně, plné lásky a touhy po Bohu. Svámí zpíval s námi a zvedl celý sál ke společnému tancování při zpěvu božích jmen Rámy, Síty a Hanumána. Poté, v této nádherné atmosféře jednoty, kterou pociťovali jistě všichni, Svámí Vishwabaladharananda zasvětil 4 nové slovenské džal brahmačárí/ní. Samotný obřad byl velmi silný zážitek a mnohé dojal k slzám. Krásnou náladu obřadu posílil citlivý hudební doprovod. 


Na programu dne byl také satsang Svámího Vishwabaladharanandy a následoval bezprostředně po iniciaci džal brahmačárí/ní. Na úvod satsangu přivítala Svámího Vishwabaladharanandu kapela krásnou písní ve slovenštině, vyznávající mu lásku a díky a vítající svého Svámího poprvé oficielně na Slovensku. Současně s písní předali slovenští oddaní Svámímu krásný, živý a hluboký obraz, na kterém zobrazila slovenská malířka Mahávatára Babajiho a Matají a za jehož vznikem stojí krásný příběh, kterému bude věnován některý z dalších příspěvků. Otázky od slovenských i českých oddaných byly velmi zajímavé a Svámího odpovědi byly jako vždy hluboké, vážné a někdy i veselé. Samozřejmě se nám nechtělo tu krásnou rozpravu končit, ale čekal nás ještě OM Chanting. Po krátké přestávce, již pozdě večer, vytvořilo 100 lidí dva veliké kruhy a za přítomnosti Svámího Vishwabaladharanandy se v Děvíně rozezněl letošní první slovenský Maha OM Chanting. Organizátoři setkání z Bhakti Margy Slovensko všem účastníkům rozdali na ukončení programu malé dárečky posvěcené Šrí Svámím Vishwanandou a zemským Svámím Vishwabaladharanandou. Byl to nádherný den prožitý společně v jednotě a harmonii, poznali jsme mnoho nových slovenských oddaných a navázali jsme nová přátelství v duchovní rodině Šrí Svámího Vishwanandy.


V neděli odpoledne organizátoři z Bhakti Margy Slovensko připravili poblíž hradu Děvína v krásném lužním lese u řeky Moravy jadžňu. Byl velmi studený den, dopoledne pršelo, přesto se sešlo na obřad 60 slovenských a českých oddaných. Svámí Vishwabaladharananda zahájil s velkou pokorou a úctou sudaršana jadžňu. Průvodní mantru odříkávali všichni společně a postupně jsme se střídali přímo u kundu (ohně) k obětování. Obřad byl ukončen až za soumraku. Přestože byla velká zima, všichni účastníci zůstali až do konce tohoto silného, posvátného obřadu (pozn. den po obřadu kolem 12 hod. proběhlo asi 70 km od místa, kde byla jadžňa provedena, zemětřesení o síle 4,4 Richterovy škály, které bylo cítit také v českém Brně). 




Loučili jsme se již za tmy. Byl to krásný víkend. Velký dík patří Svámímu Vishwabaladharanandovi za to vše, co nám poskytl během setkání. Velké poděkování také všem organizátorům z Bhakti Margy Slovensko za srdečné přijetí, za laskavou a přátelskou atmosféru a za perfektní přípravu a organizaci akce. Náš zemský Svámí pro Čechy a Slovensko se pro nás stal československým Svámím, protože tyto dva dny byla jen jednota duchovních lidí mluvících dvěma jazyky a jdoucími společnou cestou. Cestou bhakti Mahámandaléšvára Šrí Svámího Vishwanandy.

Více fotografií z této akce je ke shlédnutí na:

Žádné komentáře: