čtvrtek 4. prosince 2014

O murti Giridhari Gopal.


Murti Giridhari Gopal po abišekamu.
(nejmenší drobná murti uprostřed fotografie).

Murti Giridhari Gopal je vlastně původní Božstvo, které patřilo Mirabai. 
V říjnu, během satsangu, který se konal ve městě Viseu v Portugalsku, Sri Swami Vishwananda řekl:

„Tento Giridhari Gopal patřil svaté ze 16. století, jménem Mirabai, a ta byla po celou dobu v extázi lásky. Když jí bylo pět let, odehrála se tam svatba, uviděla nevěstu jedoucí kolem na koni. V té době se zeptala matky: „Kde je můj manžel?" Matka ukázala na toto Božstvo a řekla: „Toto je tvůj manžel." A tak Ho začala od té doby milovat, jako manžela. 
Byla to princezna. Měla všechno, ale byla tak šíleně zamilovaná do Krišny. Jediná věc, na kterou chtěla myslet, bylo, jen aby mu sloužila, aby mu zpívala. Vdala se a manžel nic nechápal. Každý den slyšel svou ženu s někým mluvit a mužský hlas v místnosti. Tak začal o své manželce pochybovat. 
Jednoho dne se rozzuřil a rozbil dveře, ale byla tam jen Mira a Giridhari. Giridhari Gopal s ní mluvil. 
Pro ni to Božstvo nebyla jen socha. Byl to Krišna sám a ona s ním mluvila. Vzhledem k její oddanosti chtěla tančit v ulicích Vrindávanu jako blázen. Všichni říkali: „Podívejte se na tu ženu. Ona je princezna. Podívejte se, jaký je blázen." Ale nikdo by se neodvážil ji zastavit, protože byla tak moc v lásce, že její láska vyzařovala skrze její tělo, a ten, kdo byl v kontaktu s touto láskou, by také byl tou láskou zasažen. 
Jednoho dne ji příbuzní obvinili z mnoha věcí a řekli: „Jako trest musíš vypít jed." Všichni se tam sešli. Držela toto Božstvo v ruce. V duchu řekla: „To není jed. Je to Amrit, je to Božský nektar." A nabídla ho Giridharimu jako první. Ten jed se stal Amritem, Božským nektarem. Byla tak plna lásky ke Giridharimu, že na konci svého života, když jí bylo 83 let, zmizela v Božstvu, v soše Krišny. Ne v této, ale jiné. 
Tenhle byl jejím celoživotním společníkem...

V letošním roce se (Krišna ve formě murti Giridhari Gopal) rozhodl ke mně přijít, a dnes se rozhodl přijít, aby vás viděl.

Takto, jak vidíte, vytváří oddanost BHAV, toto spojení s Bohem, které je mimo mysl, mimo tělo, samotnou duši. To je důvod, proč se tomu říká Maha BHAV, kdy přijde samo KONEČNÉ."

Žádné komentáře: