sobota 15. června 2013

Swami vypráví...

Zpívali jsme Jai Maa během velké oslavy Božské Matky, Matky která sídlí ve vašich srdcích – nikoli matky, která vám dala toto tělo, ano, ona je také matkou – ale Matka, která vám dala tuto duši, která vám dala ducha, vám dala toto tělo pro přebývání v tomto světě a dala vám možnost, že můžete v tomto nádherném světě být. V té samé chvíli matka chtěla dítě, matka je vždy připravena starat se o děti.
Jak můžeme tuto Božskou Matku učinit šťastnou? Nežádá od nás tak mnoho. Nežádá abychom se změnili kvůli ní. Jediná věc kterou žádá je, aby se každý sám rozhodl změnit ne kvůli ní, ale kvůli sobě samotnému.



Cestoval jsem a navštívil velká města, viděl jsem jak byli lidé zaměstnáni vnějškem. Položil jsem si otázku: “Vědí skutečně, že existuje něco většího než je tento život, který žijí?” Ptal jsem se na to mého Gurua. Můžeme říci “Ano”. Tady si všichni myslíme že víme, že v lidském životě je něco většího, i když vy jako lidská bytost jste to nepoznali, máte ještě ten významný pocit že ano, že existuje něco většího a chcete toho dosáhnout, získat to. Během chůze jsem přemýšlel kolik z těchto lidí kolem skutečně žije lidský život. Kolik skutečně vědělo, že život prostě není jen to co žijí? Existuje mnohem víc než to. Mohou být skutečně věčně šťastni. Mohou skutečně najít tu velkou radost, kterou jim nic nevezme. Kolik jich je? Zajímalo mne to.

Potom přítel řekl něco o filozofovi, o řeckém filozofovi Diogenovi...
Obcházel ve dne s lampou a samozřejmě, každý se mu smál. Chtěli se mu smát, chtěli ho zesměšnit. On si s tím nedělal starosti a jednoho dne se ho kdosi zeptal: “Proč chodíš ve dne s rozsvícenou lampou, vždyť je to bláznivé!” Jeho odpověď byla velmi jednoduchá a jasná “Hledám člověka!” Je zde mnoho lidských bytostí, ale jen málo skutečných lidí.


Jaký je rozdíl mezi skutečným člověkem a lidskou bytostí? Zvíře může být také označeno jako bytost, má tělo, dýchá, můžeme mu také říkat bytost, zvířecí bytost, prostě bytost. Schopnost hledat něco víc je daná pouze člověku. Ale když to vezmete kolem, jak jsem zpíval předtím v jedné verzi písně, tahle iluze, Maya, nás polapila. Maya polapila lidské bytosti a nutí lidské bytosti “hrát písničku” tak jak ona chce.
Takhle to přesně to funguje vně, než začnete skutečně hledat pravdu o sobě. Když začnete hledat pravdu o sobě samotných, potom se uvolníte z trápení Mayi, ale jak dobře víte, není to lehký úkol. Není to nic co by bylo obecně možno velmi snadno udělat. Všichni by to chtěli, mnoho duchovních lidí by to chtělo, ale jen málo uspěje. Proč? Protože jejich zaměření je slabé. Když vaše zaměření na Božství je silné, nic s vámi nepohne, ale když vaše zaměření bude slabé, pak budete slabí, protože se takovými děláte, jak jsem předtím řekl.
Pokud opravdu věříte v sebe, pokud máte v sebe plnou důvěru, budete plně věřit v Boha a důvěřovat mu. Pak vám ovšem Božství bude vždy pomáhat.

Žádné komentáře: