středa 10. srpna 2011

Séva ve Springen

Vážení a milí přátelé,

rádi bychom se s Vámi podělili o překrásnou zkušenost spojenou se sévou (dobrovolná práce) v centru Shree Peeta Nilaya ve Springen. Ašrám je již delší dobu ve výstavbě, a proto je také uzavřen široké veřejnosti. Rozhodli jsme se tak s pár přáteli pomoci při prácích na ašramu a po bezproblémové komunikaci s hlavní séva organizátorkou Tusti naplánovali termín a rozsah pomoci, kterou jsme byli schopni nabídnout.

Dobu příjezdu jsme udali okolo půlnoci a doufali, že na nás někdo počká. Jak to však bývá, přijeli jsme do Springen o půl 4 ráno. Bylo jasné, že na nás nikdo v tuto hodinu čekat nebude. I přesto naše kroky vedly k recepci, kde byly položeny lístky s čísly pokojů a počtem lidí. Na chodbu, kde jsme byli ubytovaní, dopadalo z otevřených pokojů světlo a nám bylo jasné, že nás alespoň takto mlčky vítají.

Po krátkém spánku nás u snídaně přivítala Tusti a představila nám Kalpita, který je hlavním koordinátorem prací na ašramu a ví o každém rozestavěném kousku. Mimo jiné je pořád dobře naladěný, usměvavý a zdálo se, že má schopnost být i na třech místech zároveň :-). První den byl hlavně seznamovací, a tak jsme měli možnost si pořádně po dlouhé cestě odpočinout. Na druhý den byla část z nás určena na práci se dřevem a ostatní dostali na starost malování. Veškeré náčiní již bylo připraveno, a tak jsme se dali s chutí do práce. Je motivující, když vidíte, jak za Vámi vyvstává z prachu stavby něco nového, pěkného a čistého. Nemluvě o náročné přípravě dřeva sloužícího k roztápění obrovských zásobníků na teplou vodu, bez kterých by mohli těžko ubytovat v ašrámu až 500 lidí. Práce s lidmi, které dobře znáte a již jste spolu něco zažili, jde krásně od ruky a ještě si užijete spoustu srandy. I přes únavu máte pocit, jako by Vás ona práce dobíjela a dodávala sílu a chuť k další činnosti. Někteří z nás pracovali i několik hodin přes stanovený časový denní limit na sévu.

Kromě práce byla možnost se každý den na večer účastnit Om-healingu. Samozřejmě záleží jen na Vás, jestli se po Om-healingu připojíte k motlitbám v Templu nebo si zajdete zklidnit mysl do Babajiho jeskyně. Brzy jsme si v ašramu zvykli na běžný denní chod a rytmus, který mimo jiné udává 3x denně pestré, velmi chutné a zdravé jídlo, na které jsme se vždy moc těšili.

I když jsme si mysleli, že naší hlavní "odměnou" bude pocit dobře a s láskou vykonané práce, skutečnost předčila veškerou imaginaci. Na Sévu navazoval Svámího daršan ve stanu, při němž jsme si bohatě užili milosti být ve Svámího blízkosti a získat Jeho požehnání. Dotyk Jeho rukou a pohled Jeho očí... a člověk odlétá do jiných dimenzí. Následující den byl dnem Gurupurnimy. Celý den se zpívalo 108 bhadžanů a Svámí si udělal čas a pozval naši "Séva skupinu" k osobnímu interview a poděkoval nám. Pro naši vděčnost asi nejsou slova, každý z nás měl slzy v očích.

Pokud budete mít také chuť pomoci s rekonstrukcí ašramu, tak neváhejte a spojte se s lidmi z centra Shree Peeta Nilaya. Moc rádi přijmou Vaši pomoc, ať Vás bude 20, či jen 2. Lidé z České republiky mají ve Springenu dobré jméno a jsou vítanými hosty. Nečekejte tedy na vyzvání a využijte těchto otevřených dveří. Ať se rozhodnete přijet pomáhat nebo jen zúčastnit nějakého programu.

Tak Jai Gurudév!

S Láskou Ondra z Brna

Žádné komentáře: