neděle 21. srpna 2011

Krishna Janmashtami


Pán Krishna je osmým Avatárem (Boží inkarnací) Pána Vishnua na této Zemi. Je považován za nejdůležitější inkarnaci (vtělení) Pána Vishnua a říká se, že když na něj pomyslíme s čistým srdcem, tak to vyvolá vejvyšší radost a blaženost, protože Pán Krishna je sám manifestací veškeré radosti, v každém ohledu. Žádné jiné Božstvo hinduistického Pantheonu nebo jiné církve nebývá spojováno s tak četnými romantickými příběhy jako Krishna a žádné jiné Božstvo neodhaluje božské vlastnosti tolik jako On.

Život Krishny a jeho poselství světu vytvářejí jeden z nejdojemnějších příběhů o velkém hrdinovi. Přišel na svět ve vězení démonického Kansy, který jej již před Jeho narozením chtěl usmrtit a jeho život byl plný smrtelných nebezpečí, ale vždy vyšel z boje jako báječný vítěz. Byl hrdinou své doby, jak po tělesné stránce, tak i díky svému vše převyšujícímu duchu.

Sri Krishna Jayanti neznamená proto pouze narození velkého božského učitele před cca. 5000 lety, nýbrž především zažehnutí božské jiskry v každém z nás. Tato jiskra nás podporuje v tom, abychom dokázali hrát naši roli v této praktické a často tvrdé realitě a rozeznali za ní vyšší Boží plán. Krishna zosobňuje totální přitažlivost (Aakarshna Shakti), podobnou nekonečně silnému magnetu.

Proto je Krishna pramen a původ vší radosti :-)




Další informace o svátku Krishna Janmashtami a Sri Krishnovi najdete zde.:-)

Žádné komentáře: