středa 3. listopadu 2010

Modlitby k Matce Lakshmí

Dnes večer bude Swámí Vishwananda provádět specielní modlitbu k Matce Lakshmí.

Swámí: „Prosíme Velkou Lakshmí, aby darovala svou milost nejen nám, nýbrž všem lidem, kteří mají její pomoc nejrůznějšího druhu zapotřebí. Kéž daruje hojné zdraví lidem, kteří jsou nemocní a září nadále svým světlem, aby vyjasnilo náš intelekt a pomohlo všem lidem, kteří pomoc potřebují."

Lakshmí Puja se Swámím Vishwanandou

V Centru Shree Peetha Nilaya, Německo

Začátek: 19:00 hod.

Legenda:

V horoskopu mladého syna krále Hima bylo psáno, že zemře ve čtvrtý den po své svatbě na uštknutí hada. V tento čtvrtý den po svatbě nemohla jeho mladá žena usnout. Postavila před jejich ložnici mnoho olejových lampiček, vyzdobila zem ornamenty Rangoli a nahromadila zlaté a stříbrné mince. Potom šla za svým manželem, zpívala mu bhajany a vyprávěla náboženské příběhy.

Když se Yama, král smrti, připlazil v podobě hada na místo, byl tak oslněn tím množstvím zářivých světel, že nemohl do ložnice vstoupit. Vyšplhal se na vrchol hromady stříbrných a zlatých mincí a zůstal sedět po celou noc, aby vyslechl ty melodické písně a krásné příběhy. K ránu na svůj záměr už dávno zapomněl a zmizel. Tak zachránila ta mladá žena život svého muže.

Jiná legenda vypráví, že v tento den Danvanteras, lékař Univerza, (jedna z inkarnací Vishnua) vybíral z vykvedlaného oceánu essenci amritu a nektaru.

Dnes se slaví Danteras s velkým nadšením! „Lakshmi Puja“ se provádí večer, a všude jsou rozestaveny světla, aby zahnala stíny a zlé duchy. Ke chvále Bohyně Lakshmí se zpívají Bhajany a a nabízejí se jí „Naivedya“ (sladkosti).

Žádné komentáře: