pátek 5. listopadu 2010

Diwali

Diwali je svátek Světla. Je to významný pětidenní hinduistický festival, který se koná v době od poloviny října do poloviny listopadu. Pro většinu Hinduistů a Indů je to nejdůležitější svátek v roce, který se oslavuje v rodinném kruhu, kde se společně provádějí tradiční zvyklosti a akce.

Jméno Diwali je zkratkou slova Deevapali, které je možno přeložit jako „řada světel“. Diwali zahrnuje zapalování malých hliněných lampiček (Diyas, nebo Deep v Sanskrtu), které jsou naplněny olejem, čímž se vyjadřuje vítězství dobrého na zlem. Během Diwali si lidé oblékají nové šaty a dělí se o sladkosti a malá občerstvení se svými příbuznými a přáteli.

Některé indické obchodní společnosti začínají finanční rok v první den Diwali, čímž si slibují pro příští rok blahobyt.

Osvětlení domů světlem má důležitý duchovní význam: Vědomí o vnitřním světle a o získání zdraví, bohatství, vědomosti, míru a blohobytu. Uctíváme Lakshmí, Bohyni bohatství, v její nejvlídnějsí náladě, ve které vplní přání svých oddaných. A připravujeme naše domy pro příchod Ma Lakshmí, která s sebou přináší milost a blahobyt. Jedna z nejvýznamějších událostí, která je spojena s Diwali, je také návrat Šrí Rámy po 14 letech vyhnanství.

Swámí Vishwananda: „Hliněná lampa je velmi symbolická. Symbol hliněné lampy je tento: Říkáme: 'Bože Ty jsi světlo, ale my jsme knot.' To je to propojení, které máme s Božstvím. A hliněná lampa je naše tělo, ta symbolizuje, že naše tělo je prach a v prach se obrátí. Jednoho dne toto tělo opustime.“

Žádné komentáře: