čtvrtek 18. února 2010

Vysvětlení rituálu Abishekam


Během satsangu poprosil Swámí Vishwananda jednoho indického oddaného o toto vysvětlení:

Abishekam nám dává v podstatě příležitost stáhnout kosmickou energii do murti, sochy před námi. (S.V.: Tím ji, tak říkajíc, manifestujeme). Když provádíme abishekam, tak máme příležitost zacházet s kosmickou energií a mít s ní fyzický kontakt. Tento celý postup abishekam má své kořeny v indickém obyčeji jak se doma přivítá host. V Indii existuje védický slogan, který praví: „Adity deity pabha“, což znamená: „Host je Bůh“. Když přijde host, nabídneme mu nejdříve místo. Říkáme: „Asanam samat payami“, to znamená tolik jako „nabízíme Ti místo“. Když přijde host do domu, tak byl pravděpodobně dlouho na cestě. Proto mu umyjeme nohy. A to znamená: “Padyam samat payami“, což je „myjeme Tvé nohy, osvěžujeme Tvé nohy po dlouhé cestě“. Jako další mu nabídneme nápoj. Umyjeme jeho ústa, protože jsou pravděpodobně vyprahlá, je velmi žíznivý po dlouhé cestě. To jsou ty nejdůležitější věci, které pro hosta uděláme. Potom nabízíme koupel. Vyměníme mu šaty a poskytneme koupel. Nejdříve použijeme vodu, která má velkou čistící sílu, očistí vše.

A myjeme Božstvo před námi. Poté nabídneme 5 prvků, tedy mléko, jogurt, ghee (přepuštěné máslo), med, cukr. Těchto pět prvků se nachází i v našem těle. A pokaždé, když podáváme mléko, joghurt, přepuštěné máslo, med a cukr, prosíme o očistu a vyvažujeme tyto prvky jak v nás, tak i v okolním univerzu. Tímto ním dává abishekam možnost čistit naše vlastní Já, naše tělo a naši duchovní bytost, jakož i okolní univerzum. Dáváme sebe sama Pánu, dáme Mu všechny naše negativní vlastnosti a prosíme o očistu, když omýváme murti.

Když jsme poskytli všechny tyto věci, zatáhneme oponu. Tato opona znázorňuje závoj maya. Maya je iluze, která nás dělí od našeho vnitřního individuálního . Murti, se kterou provádíme abishekam, je také naše vlastní vnitřní Já, které v nás sídlí. Proto nabízíme všechno to, co poskytneme vnější murti, také našemu vnitřnímu vyššímu Já. Maya nás odvádí od toho, abychom poznali kdo je naše pravé Já. Za oponou je každý zaměstnán oblékáním murti, jejím zdobením, věšením šperků a nasazováním koruny, aby tak její vzhled připravil na darshan. A během toho zpíváme, abychom soustředili naši mysl na Božství. Nakonec se opona otevře, což znamená, že maya byla odstraněna. Nyní máte darshan Pána před očima. Tento darshan reprezentuje také váš vlastní vnitřní darshan vaší vlastní opravdové totožnosti, vašeho pravého Já.

(Dojímavým způsobem prováděl Guruji rituál Abishéky na sošce Ježíška o Vánocích 2009 , viz: http://www.flickr.com/photos/bhaktimarga/sets/ - "Christmas Celebrations 2009" a na Hiranyagarbha lingamu - "Manifestation of Hiranyagarbha Lingam and Babaji´s Celebrations Day".)

Žádné komentáře: