pátek 2. září 2011

Kontrola našich myšlenek


Swami Vishwananda:

"Způsob našeho myšlení z nás dělá to, co jsme.

Byl jednou jeden sadhu, který se nacházel v extázi. Upadl uprostřed ulice, protože byl v samadhi. O něco později šel okolo zloděj. Uviděl sadhua na ulici a řekl si: „To musí být zloděj, který v minulé noci něco ukradl. Teď je unavený a odpočívá. Policie přijde a vezme ho s sebou.“ A šel dál.

Po nějaké chvíli šel okolo opilec. Uviděl sadhua, jak tam leží a pomyslel si: „Aha, tys spadl protože jsi příliš moc pil. Podívej se na mě, já ještě stojím“ a šel svou cestou. Jako třetí přišel jiný sadhu. Když tento sadhu uviděl druhého sadhua, věděl, že se nachází v samadhi. Přisedl si k němu a začal mu masírovat nohy. To ukazuje jak funguje naše mysl. Vždycky uvidíme to, co máme v sobě.

Kristus řekl: „Neodsuzuj svého bratra. Nesnaž se odstraňovat smítko nebo střípek z oka tvého bratra, když máš sám před očima trám.“

Nejdříve musíme uvést naše myšlenky pod kontrolu. Modlitba a neustálé připomínání Božství nám pomohou kontrolovat mysl a uvést myšlenky, které stále odbíhají, do klidu a ticha. V tichu se myšlenka vytratí. Řekněme, že vaše myšlenka je negativní a vy ji vyslovíte, pak bude všechno okolo vás negativní. Nebude tu nic pozitivního. Když však tuto myšenku pomocí modlitby a ticha v sobě zadržíte, rozplyne se. Avšak v dnešní době vyjadřujeme tak rádi sami sebe i naše myšlenky. Ale naučte se nejdříve ovládnout vaše myšlenky a potom je můžete vyjádřit.

Když jste se dokonale umlčeli a tím i vaši mysl, obdržíte vše. Aniž byste prosili dostanete všechno co potřebujete, neboť Bůh je milosrdný.“

Žádné komentáře: