středa 19. ledna 2011

O Kalki - Avatárovi

Výňatek ze satsangu se Šrí Swámím Vishwanandou 18.12.2010 v Cudrefin, Švýcarsko:

Otázka: Desátou inkarnaci Vishnua, kterou je Kalki-Avatár, ještě očekáváme. Můžeš nám něco o této inkarnaci říci, např. jak ho lidé poznají, kdy přijde a jaké budou jeho atributy?

Odpověď: Myslím, že to bude celý svět vědět, když Kalki přijde. Protože celá atmosféra se nachází v jiné situaci. Tak to je, když se vtělí Purna -Avatár (Purna – Avatár = plná inkarnace Božství, na rozdíl k Avatárům, kteří jsou jen dílčí - částečnou- inkarnací Boha, pozn. švýc. překladatele).

Dokonce příroda jásá a přechází do mírového stavu.

A jakpak můžeme ropoznat tuto inkarnaci Pána? Je mírný ale současně drží v ruce meč.

Meč spravedlnosti, nikoliv meč na zabíjení. Bude bíle oděný. Na čele bude mít Vishnu – Tilak a pojede na bílém koni. Totéž se říká o druhém příchodu Krista. Četli jste, co je psáno? Bude bíle oděný a v jeho ústech bude dvousečný meč. Víte o tom něco? Ne?! Měli byste číst Bibli!


(Kalki) Bude poznán také podle mnoha proroctví. Není to jen hinuistická tradice, která předpovídá příchod Kalki – Avatára. Ve všech velkých náboženstvích se hovoří o Mesiáši, Masih (arab.) resp. o druhém příchodu Krista. Dokonce muslimové očekávají, že se Prorok vrátí. A on přijde. Přijde, když se svět bude nacházet v nejtemnějším čase, ke kterému se teď stejně blížíme.

Jsou tu ještě další atributy ve spojení s ním, také fyzické, jak bude vypadat. Co se týká jeho vnějšího vzhledu, neukáže se pouze jediným způsobem. Nýbrž ponese mnoho zjevení v jednom. Bude mít zlatou pleť a dlouhé vlasy. Jeho paže budou dlouhé. Jsou ještě jiné vlastnosti, které bych mohl vyjmenovat, ale těm už se tu dál nebudu věnovat.

Na chodidlech bude mít znak Vishnua, všechny symboly Vishnua: Lotus, Shankha - Chakru (lasturu a disk) kyj, atd.

Chtěli byste vědět ještě víc?

Posluchači: Ano

Ne, to stačí..

.....

To bylo něco málo o Kalki – Avatárovi. Když chcete vědět více, přečtěte si poslední kapitolu Vishnu - Purany. Je tam o něm hodně vysvětleno.


(Poznámka švýc. překladatele: Kalki znamená 'železo' nebo 'stroj' a vyjadřuje, že se tento Avatár zjeví v železném - Kali Yuga - věku. Později během sasangu v souvislosti s jinou otázou řekl Swámí Vishwananda, že lidská mysl bude v budoucích 50 letech čím dál mechaničtější, čím dál více závislá na strojích.)

Žádné komentáře: