pondělí 26. listopadu 2012

Máme pávy!

Někteří z vás to již vědí, ale my jsme to skutečně ještě nezveřejnili. Máme pávy! Opravdové, krásné indické pávy, kteří dávají nový mystický nádech našemu centru Shree Peetha Nilaya.


Po první adaptační fázi několika týdnů jsou naši pávi (4 kohouti a 4 slepice) nyní schopni se volně pohybovat po okolí. To je důvod, proč prosíme naše hosty, aby věnovali pozornost následujícímu:

• zvířata jsou docela důvěřivá a nechají se krmit, ale skáčou, pokud se budete pohybovat rychle a trhaně
• ve tmě jsou zcela slepí – aby se chránili před liškami a kunami, zalézají za soumraku na stromy a spí na nich (prosím nerušte je tam)
Během pozdního léta samci pávi ztratí své krásné peří (asi 150 pavích per) a během zimy jim naroste peří nové, jako příprava k páření na jaře. Takže se tomu nemusíte podivovat, prostě jen rostou :-).


Zde si můžete přečíst, jak jsme pávy získali: 
Před časem se v rozhovoru Svamiji zmínil, že moc miluje pávy. Loni v létě mne (Drishti) pak spontánně napadlo, že by bylo hezké mít nějaké pávy ve volném výběhu. Tak jsem napsala Gurujimu, jestli bych se o to měla postarat a on odpověděl okamžitě: "Ano, udělej to". Girikumar a Maxim postavili přístřešek s přilehlou voliérou, protože bylo jasné, že si nejprve musí zvyknout, to znamená 2 až 4 týdny být v ohradě. 


Současně jsem hledala na internetu a našla jeden rok starou slepici (princeznu) a kohouta stejného věku z různých chovů. To bylo několik dní před Gurupurnimou. Ráno o Gurupurnimě leželo velké paví vejce snesené na slámě! Jak rozkošné... (bohužel slepice byl příliš vzrušená, aby ho v klidu odchovala).


Později přišlo 6 dalších pávů (3 slepice a 3 kohouti) z venkovní restaurace, všichni zhýčkaní sýrovým dortem, ale také docela drzí a důvěřiví!

Po 3 týdnech jsem první pár z nich pustila a... o den později zmizeli :-(. Takže vše začalo od začátku! O několik týdnů později jsem se o nich doslechla, že se pasou v zahradě v další vesnici a obyvatelé je tam krmí. Swamiji řekl: "Ujistěte se, že je přivedou zpět!" To byla skutečně výzva - protože není snadné pávy v přírodě odchytit! 

pokračování…

Žádné komentáře: