středa 11. května 2016

Ve stopách Mistra: Vrindávan a Džaipur, den 4-5.



Čtrvrtý den poutní cesty se ukázal být nejdelším a nejvíce vzrušujícím dnem vůbec. Po provedení abišékamu k osobnímu božstvu Šrí Svámího Vishwanandy, Giridhárimu, jsme podnikli cestu zpět do Vrindávanu. I když cesta z Džaipuru do Vrindávanu trvá "pouhých 5 hodin", nám trvalo přes 13 hodin vrátit se zpět. Cestou jsme udělali spoustu zastávek, abychom navštívili různé svaté a chrámy, a každá zastávka byla sama o sobě úžasným zážitkem.

Jedna ze zastávek zahrnovala velmi krásný ášram přímo u Džaipuru. Uctívaný světec ášramu chtěl mít daršan Hanumána a Pána Rámy v pravidelných intervalech. I přesto, že světec zemřel, učedníci udržují nadále ášram v provozu, s púdžou a kírtany každý den.


Hlavním vrcholem dne byla návštěva chrámu Madan Móhan v Karoli. Karoli je asi 182 km jihovýchodně od Džaipuru a asi 100 kilometrů jihozápadně od Vrindávanu. Je to malé město a domov úžasného chrámu Madan Móhan. Madan Móhan znamená "ten, který může okouzlit dokonce Amora". V chrámu jsou tři oltáře. Madan Móhan stojí na prostředním oltáři, se Šrí Rádhou vlevo a s Lalitou Déví po jeho pravici.

Božstvo Madan Móhan, také známé jako Madana Gópála, bylo poprvé objeveno Advaita Ačárjou, učedníkem Čaitanji Maháprabhua. Bylo umístěno na místě, s výhledem na řeku Jamunu, Šrílou Sanatana Gósvámím, a byl to úplně první chrám, který byl ve Vrindávanu vystavěn po dlouhých letech opuštění. Původní božstvo Madan Móhan bylo převezeno do Karoli v Rádžastánu, kvůli bezpečnosti, během útoku na Vrindávan Aurangzebem /pozn.: mogulským císařem/.

Po návštěvě mnoha svatých a chrámů jsme dorazili do Vrindávanu ve 3 hod ráno. Všichni byli  po dlouhé cestě nesmírně unaveni.


Pátý den pouti měl opožděný start, protože většina lidí si vzala trochu velmi potřebného odpočinku po dlouhé cestě předchozího dne. Většinu dopoledne strávili na pokojích a provedením abišékamu ke Giridhárimu (Svámího osobnímu božstvu).

Později během dne jsme cestovali s Gurudžím do různých chrámů v okolí Vrindávanu. Vrcholem byly chrám Banke Bihari a chrám Rádharaman. V předchozích blocích bylo o těchto chrámech poměrně hodně zmíněno, ale v krátkosti se dá říci, že se jedná o chrámy, které skutečně zachytí zážitek Vrindávanu, tím, že jejich návštěva je nutností. Nejen to, ale je také zajímavé zmínit, že chrám Banke Bihári je Gurudžího oblíbeným chrámem.

Celkově vzato byl pátý den velmi uvolněný, protože jsme si vybírali potřebný odpočinek po dlouhé cestě den předtím. Ale i přesto, že pátý den byl časem zastavení pro skupinu, místní obyvatelé byli zaneprázdněni přípravou na nadcházející "Akshyay Tritiya", což je ve Vrindávanu velmi zvláštní svátek.
---

Pokud byste se také chtěli zúčastnit pouti v Indii, podívejte se na nadcházející pouť v jižní Indii se Šrí Svámím Vishwanandou. Registrace končí 1.června: 

Žádné komentáře: