sobota 21. února 2015

Maha Shivaratri se Sri Swamim Vishwanandou - obětování mysli k nohám Pána.



Oslavy Maha Shivaratri ve Shree Peetha Nilaya se konaly po dobu 24 hodin, od úterý 17. února do středy 18. února.
Zahrnovaly první modlitby v úterý ráno a Char Pahar, který je nejdůležitější modlitbou, čtyři abišekamy, prováděné během velké noci Pána Šivy. První Pahar začínal v 18 hodin  a další přibližně po 3 hodinách, ve 21 a 24 hodin a ve 3 hodiny ráno.

První modlitba začala Guru Pujou, abišekamem ke Guruovým padukas.


Hlavní částí pěti modliteb je abišekam prováděný ke zvláštnímu Šiva lingamu, požehnanému Mahavatarem Babajim, pojmenovanému Mrityum Bageshwar /Pán nad smrtí/, po jednom z dvanácti slavných Jyotir lingamů, umístěném v Maha Kálí Templu, v Ujjainu v Indii.
Během noci, zatímco se provádí abišekamy, jsou zpívány bhajany a písně, které jsou z části různými verzemi mantry OM Namah Shivaya, a modlitby k Pánu Śivovi, jmenovitě také byly zpívány: 
Shrī Shivarāmāshtaka Stotram, Shiva Panchakshara Stotram, Rudra Ashtakam, Chidananda Rupa Shivoham Shivoham. The Sri Rudram and Sri Rudra Laghunyasa
a na konci každého Paharu všichni zpívali Lingāshtakam.

Na konci prvního Paharu nám Sri Swami Vishwananda připomněl krátce smysl oslav Shivaratri:

Přeji vám všem příznivé Shivaratri. Nebudu se opakovat jako každý rok. Víte, co Šiva znamená - zničení pýchy a ega. A v tento den, Jeho milostí, v podobě Rudry, ničí mysl, nevědomost ve vás, aby vaše srdce mohlo vše převzít a stoupat k nohám Pána Narayany. To je důvodem, proč jsme vzhůru celou noc a velebíme Jeho jméno zpívání OM Namah Shivaya, Shivaya Namah OM. Tím je mysl očištěna, transformuje se a stává se obětinou k nohám Pána. Tím, že Pán zcela nabízí sám sebe, v tomto Shivaratri nabídněte svou mysl! V mysli je tolik nechtěných věcí. Tak je nabídněte Pánu Šivovi. Ničí všechnu negativitu, a tak se musí zničit všechna pýcha a ego uvnitř vás. Tím, jak Ho čištíte, koupáte Ho, On také čistí vás od vnitřních nečistot, tendencí minulých životů, které velmi na mysl působí.


Nandi /býk, vozidlo Šivy/ zvolil správnou cestu. Co dělá? Je před Pánem Shankarou se svou myslí zaměřenou na Něj. Stejně jako vaše mysl musí být rovněž zaměřena na Pána! Vaše mysl musí být také zaměřena na nohy Gurua! Pak budete jako Nandi. Ne jako zvíře. To je minulost. Konec! Tato tendence zvířecích kvalit je od vás dávno pryč. Prošli jste tím vším a dostali jste lidské zrození. Jak říkají Šástry, lidské zrození je největším darem, který Bůh dal. Chcete jej promarnit? Je to vaše volba. Ale pokud vás Bůh povolal na duchovní cestu, vzhledem k dobré puṇye z minulých životů, očistěte svou mysl, očistěte svou pýchu, očistěte své ego. Zbavte se těchto věcí. Buďte od toho osvobozeni a On vám zjeví sebe. Pán je připraven dát sám sebe. Ale jste vy připraveni dát sebe? Neříkejte jen "ano", "ano". Ne. "Ano" musí být z hloubi vašeho srdce, z hloubi samotné vaší duše. Pak, jako vás přivedl na duchovní cestu - kvůli vaší puṇye, tak se postará o vše pro vás!


Oslavy Shivaratri skončily zvláštním požehnáním Sri Swamiho Vishwanandy: odříkával modlitbu v sanskrtu, zatímco všichni byli skloněni k zemi, a na konci každý obdržel hrst požehnaného vibhuti přímo z Jeho rukou.

Jeho poslední slova té noci ke všem přítomným zněla:
Ať požehnání Pána Šivy a Parvati je s vámi stále. 
Ať je vaše mysl očištěna! 
Ať je očištěno vaše srdce! 
Ať je očištěna vaše duše! 
Ať dosáhnete cíle života, kterým jsou nohy Pána!

Žádné komentáře: