pondělí 4. února 2013

Jak krásná forma meditace může být tvorba ikon…

Jak krásná forma meditace může být tvorba ikon, si během letošního lednového víkendu přišla vyzkoušet malá skupinka nových zájemců o seznámení se s ikonopisectvím. Kurz proběhl v rodinné atmosféře domečku ve Střemech, jako již dřívější podobná „malovací" setkání. V přestávkách nechyběla pudža, zpěv manter, om healing ;-).


V průběhu tvorby ikony bývají božské vibrace a energie zobrazovného světce výrazněji přítomné. A je to též to podstatné, nač by mělo být zaměřeno naše soustředění. Jde nejen o výtvarnou, ale z velké části též o duchovní práci. Proto ikonopisectví bývalo typické především pro osoby žijící v klášterech a víceméně je tomu tak i dodnes. Díky Swamimu Vishwanandovi a jeho podpoře pro tuto povznášející činnost, se i pro nás otevírají vrátka seznamovat se víc a víc s tématem ikonopisectví. Pohledy na ikonu visící na stěně nám pokaždé během dne mohou připomenout hlubší rozměr života, zprostředkovat požehnání a připomenout poselství zobrazeného světce či tématu. Je známo též mnoho zázračných ikon. Příběhy o nich se nádherně vyprávějí i poslouchají, podobně jako příběhy ze životů světců mohou přinést hlubokou duchovní inspiraci.




Samozřejmě jsme během víkendu nemohli odolat ani sdílení nám známých silných příběhů ze života světců a shlédnutí dokumentu o zázračných ikonách a obrazech. S naší skupinkou - tří nováčků a několika dalších už malinko zkušenějších, kteří se jen tak připojili k našemu tvoření, aby posunuli „dál" svou rozpracovanou ikonu, jsme prožili příjemný společný čas. Na jeho konci vznikla tři originální dílka, jemně reflektující osobitost vyjádření každého autora. Kéž svým majitelům přinesou radost a požehnání.

Pro ty z Vás, kdo byste si také rádi vyzkoušeli něco podobného je zde kontakt, kam se můžete případně ozvat. Ráda Vám sdělím bližší informace a termín dalšího kurzu.

S láskou Swarupini

Žádné komentáře: