středa 31. srpna 2011

Naše myšlenky

Při daršanu ve Springen 18. září 2009 hovořil Swami Vishwananda o myšlenkách a jejich síle:

Jai Gurudev! To nejdůležitější co máme na naší duchovní cestě dělat, je kontrolovat naši mysl. Mluvíme o pozorování myšlenek. Jak chápeme pojem „myšlenka“? Myšlenka je obraz. Myšlenka je výtvor, představa. Ale proč je důležité, abychom naše myšlenky pozorovali? Protože nás myšlenky většinou negativně ovlivňují. Musíme je pozorovat a držet pod kontrolou. Ale to se velmi často zdá být dost obtížné, protože za svými myšlenkami vždycky běžíme, že?

Naše myšlenky z nás dělají to, co jsme.

Před několika dny jsme měli v naší kapli čtení a to obsahovalo slova sv. Silouana z Hory Athos, který řekl: “Nech své myšlenky ať se radují v pekle, avšak sám se raduj z Božství.“ Sám jsem se k tomu trochu vyjádřil a řekl jsem: „Dnes běží každý v tom okamžiku když vidí, ze jeho myšlenky běží do pekla, spolu s myšlenkami také do pekla. Vaše myšlenky stále skáčou a potom bafnou a většinou běžíte za nimi a uděláte totéž.

Když se pozorujeme, zjistíme, že bychom své myšlenky rádi vyslovili a druhým sdělili. Hrdě každému vyprávíme jak jsme velkolepí a stavíme naši současnou osobnost na podstavec, i v duchovní oblasti. Vyprávíme jaké vidíme světlo, a co ještě vidíme a cítíme. Kvůli čemu? Abychom tu myšlenku živili, aby mohla růst. Je to tak, jako když analyzujete hada. Had může být velice vlídný a jít svou cestou. Když spadne do jámy, udělá všechno pro to, aby se ní dostal. Ale v okamžiku, kdy se z jámy vyplazí, bude agresivnějsí než kdykoliv předtím. Přesně takové jsou i naše myšlenky. V okamžiku, kdy je vypustíme, rozohní se v rigorozní síle a zdůrazňují: „Ano, jsem venku!“

Kristus říká: „Člověka neznečistí to, co do něj vstoupí, nýbrž to, co z něj vychází.“

Stejně tak praví Gíta: „Kontrolovaná mysl, je tvůj nejlepší přítel. Ale nekontrolovaná mysl je tvůj nejhorší nepřítel.“

Žádné komentáře: