sobota 30. ledna 2016

Rád bych poznal Boha, ale nemám rád náboženství. Co s tím?

Podíváme-li se na historii lidstva, zdá se, že náboženství je příčinou potíží, konfliktů a válek. Co by měl ten, kdo se chce vyhnout této tendenci lidstva udělat, aby našel své propojení s Bohem?

Šrí Svámí Vishwananda hovoří o tom, jak vybudovat osobní vztah s Bohem, který stoupá nad náboženství.



(Video je opatřeno českými titulky. Pozn: pokud vám text českých titulků nenaběhne automaticky, použijte na liště videa tlačítka - čtvereček pro titulky a ozubené kolečko pro jejich nastavení.)

středa 27. ledna 2016

Just Love Festival 2016, doplnění informací.


Džai Gurudév,
v návaznosti na oznámení Just Love festivalu bychom s vámi rádi sdíleli několik věcí, které by vám mohly být ku prospěchu při plánování vaší cesty na festival:

1. Just Love festival se bude konat 15. - 17. července 2016, tedy den před Gurupúrnimou, která se koná 19. července 2016. Pokud máte v plánu navštívit SPN v době Gurupúrnimy nebo Just Love festivalu, můžete obě akce spojit v jednu cestu.

2. V rámci Just Love festivalu organizujeme „zemské poutě“. Zemští koordinátoři Bhakti Margy rezervují v přilehlé oblasti SPN pro lidi ze své země ubytování, takže lidé z jednotlivých zemí mohou společně cestovat i bydlet.

Budou také organizovat společnou cestu autobusem (pokud je to v jednotlivých zemí výhodné). Pokud budete mít zájem zúčastnit se této „zemské pouti“, kontaktujte prosím svého zemského koordinátora Bhakti Margy, nebo vyplňte formulář na webových stránkách Just Love festivalu na www.justlovefestival.org.

Pokud chcete cestovat sami po vlastní ose, na webové stránce můžete najít možnosti ubytování v okolí a možnosti spolujízdy v okolí.

Těšíme se na vás na společně strávené 3 báječné letní dny a noci tohoto léta,
s láskou
tým komunikací Bhakti Margy

úterý 26. ledna 2016

Just Love festival 2016.


Džai Gurudév,
v návaznosti na úspěšnou oslavu desetiletého výročí Bhakti Margy, které se konalo vloni, vám s radostí oznamujeme konání nového "JUST LOVE FESTIVALU" – festivalu Jen Láska, který se bude konat 15. - 17. července 2016 v ášramu Shree Peetha Nilaya.
Naším cílem je, aby se tento Just Love festival stal jedním z nejlepších duchovních festivalů světa a zařadil se tak mezi oblíbené akce těch, kteří s radostí užijí neopakovatelné atmosféry spolu s ostatními bhakty.
Jde o skvělou příležitost přivést s sebou své blízké, kteří nikdy v ášramu nebyli nebo se ještě nesetkali se Šrí Svámím Vishwanandou. S Just Love festivalem je to jako se samotnou cestou bhakti – nelze ji popsat, je třeba ji zažít.
Zažít můžete například živý kirtan, dozvíte se více o „cestě lásky“, ochutnáte delikatesní jídlo, a především vykonáte duchovní cestu do ášramu, kde tisíce lidí oslaví to nejzásadnější a pro všechny společné – JEN LÁSKU.

Pro registraci na Just Love festival a shlédnutí fotek a videí z minulého roku navštivte tento odkaz:
Více informací o ubytování a možnosti přidat se k duchovní cestě na tento festival k lidem z vaší země budou brzy doplněny. Zůstaňte naladěni!

S láskou,
tým komunikací Bhakti Margy

pondělí 25. ledna 2016

neděle 24. ledna 2016

Slova Šrí Svámího Vishwanandy.


„Giridhariji dovoluje, 
aby se člověku dělo všechno možné, 
v protikladu k jeho vůli, 
protože kdyby bylo vždy po našem, 
nebyli bychom nikdy pro něj připraveni. "
-
Sri Swami Vishwananda


pátek 22. ledna 2016

Příběh Šrímad Bhágavatamu a "vědra vody".



Pro další vysvětlení, v odpovědi na otázku Proč jsou písma napsána tak složitě?", vyprávěl Šrí Svámí Vishwananda příběh o guruovi a oddaném. Na žádost oddaného mu guru dal cvičení - sadhanu, spočívající v čtení Šrímad Bhágavatamu, ale poté co četl a četl, neviděl oddaný žádný výsledek. Vyslechněte si příběh, abyste viděli, jak guru tuto výzvu z oddaného sňal.

(Video je opatřeno českými titulky. Pozn: pokud vám text českých titulků nenaběhne automaticky, použijte na liště videa tlačítka - čtvereček pro titulky a ozubené kolečko pro jejich nastavení.)

Příjemný zážitek!

středa 20. ledna 2016

Tvoříme "Desetiletí Lásky" (závěrečná část).



Práce na knize "Desetiletí Lásky" - zážitek.
Během posledních pár týdnů jsem dostal milost pracovat na "Desetiletí Lásky", knize, která zaznamenává posledních 10 let mise Mahámandaléšvara Šrí Svámího Vishwanandy, Bhakti Margy. Kniha je zkrácenou a na obrazy bohatou verzí, která zobrazuje posledních 10 let Gurudžího a jeho mnoha oddaných.
Během posledních několika dní tvorby knihy, jsem měl silný pocit, který jsem předtím nezažil. Jednotlivé kapitoly se formovaly, bylo dokončeno rozložení fotek, a začínalo to být pevným objektem. Během této fáze jsem cítil vlnu úžasu. Něco takového jsem předtím necítil - jen jsem si ten pocit představoval po přečtení smyšlených příběhů.
Ten pocit vyrůstal z toho moci vidět misi lásky. Tato mise byla skutečně po celém světě - mohl jsem to opravdu teď vidět. To bylo, a je, postaveno z milosti - milosti, kterou mohlo svolat pouze Božství. Tato mise byla sestavena dohromady tisíci individuálními zkušenostmi každého oddaného, ​​a to všechno se sešlo, aby tuto krásnou misi vytvořilo.

Když jsem to pocítil, musel jsem se zastavit, abych si užil tu chvíli. Tato kniha byla zábleskem něčeho svatého. Byla to opravdu milost vidět všechny kousky se setkat. Musel jsem mít radost ve tváři jistě půl hodiny po ní! V této knize je jasně vidět, že náš Mistr a jeho mise jsou jedním. Mise Bhakti Margy je projevem jeho lásky.
Stejně jako tato kniha "Desetiletí Lásky", růst Bhakti Margy byl vytvořen z mnoha kusů. Někdy jsou tyto kusy tvarovány po mnoho let, a někdy je jeho božská harmonie odhalena až na poslední chvíli. Přesto, je to vždy v  dokonalých Božích rukách - v dokonalých rukách našeho Gurua.

Tato kniha dává nahlédnout do prvních letech Bhakti Margy - začátků ve Steffenshoffu a vytvoření komunity, která podporuje Gurudžího práci po celém světě. Při sestavování knihy dohromady, jsme byli schopni vidět, jak se rodina Bhakti Margy v průběhu let změnila. Během "prokopávání" se přes archivy fotografií z Gurudžího díla po celém světě, mohl tým tvořící knihu vzpomínat. Sdíleli jsme mnoho transformačních příběhů, které se v posledním desetiletí udály.

Každý příběh, který jsme sdíleli, k nám promlouval ve dvou věcech: Kdo je tou osobou, která ovlivnila naše životy tak hluboce, tak nádherně? A... jaké byly úžasné způsoby, kterými jsme se měnili v průběhu let, kdy jsme byli součástí Bhakti Margy?

Transformace, které jsme podstoupili, byly různorodé. Každý oddaný zažil něco - něco hlubokého a posunujícího - co zachytilo jeho pozornost takovým způsobem, že nic a nikdo jiný předtím to na světě neudělal. Každá situace, která nás přivedla ke Gurudžímu, byla odlišná - unikátní pro každého z nás. Každá z jednotlivých duchovních lekcí, kterými jsme všichni prošli, byla zabalená do zážitků "jen pro nás". Šitá na míru tak jak byla.

Co zůstalo stejné po celou dobu této dekády Bhakti Margy byla Gurudžího láska. Jak napsal Mahant Satya Narayan Das Babaji v předmluvě knihy, Gurudží často hraje roli dokonalého Božího bhakty - neuvěřitelně oddaný, tvrdě pracující a jednostranně zaměřený v jeho ohnisku lásky. Jeho oddanost pro otevření srdce člověka je mimo měřítko - stále jasná a viditelná. Jeho láska se ukazuje a neustále tvrdě pracuje, den za dnem, rok za rokem: jeden daršan za druhým, jeden rozhovor za druhým, jednu pouť za druhou.

V tomto desetiletí se Gurudží ukázal být kouskem skládačky chybějícím každému z našich srdcí. Ale co naši kolegové oddaní? Co lidstvo? Pokud posláním Šrí Svámího Vishwanandy je otevřít srdce člověka, jistě to znamená, že jeho oddaní otevřou svá srdce. Určitě budou odrážet lásku, kterou jejich Guru učí a ukazuje.

Pracovat s týmem lidí na tvorbě této knihy byl sladký vzorek tohoto otevření srdcí. Lidé, kteří pracovali společně, aby připravili knihu, byli všichni velmi talentovaní a kreativní. Při tvorbě této knihy jsme měli často nápady na její design, který jsme silně cítili. Měli jsme neshody mezi sebou.

To, co náš tým zažíval, bylo přirozenou součástí týmů všude. Každá z našich zkušeností nám říkala, postavit se za tento projekt, formující se určitým způsobem, který odpovídal našemu modelu, jaký by svět měl být. "Tato fotografie vypadá nejlépe, když je to naformátováno takhle." "Toto písmo je to, které bychom měli použít." "Nejsem si jistý, zda tato fotografie je tou, kterou chceme v této kapitole." Měli jsme neshody.
Nicméně, díky Gurudžího milosti, jsme byli ochotni dát naše seznamy "mělo by" stranou. Naslouchali jsme si navzájem, upustili jsme od vnitřních připoutaností, od způsobu jakým jsme to chtěli aby to bylo, a pracovali jsme tvrdě, abychom vytvořili něco společně - jeden krok v ten správný čas.

Jakmile jsme vyzvedli dynamiku v duchu společné práce, co začalo jako neshody, se proměnilo v inspiraci. Nedávali jsme již jeden druhému úskalí - dávali jsme si navzájem nápady a tvrdou práci, na čemž jsme mohli stavět. V posledních několika hodinách sestavovní finální podoby knihy dohromady, byl tým harmonizovaný. Pracovali jsme společně, v jednotě. Byla to na pohled krásná věc.
Další roky Gurudžího mise je těžké si představit - zažili jsme tolik transformaci v tak krátkém čase, já nevím, co očekávat do budoucna se všemi přidanými složitostmi rostoucí komunity. Více lidí bude ke Gurudžímu přitahováno, prostřednictvím přímých setkání s ním, a skrze slova a činy svých oddaných. Bhakti Marga poroste - naše oddaná "rodina" se stane bohatou sítí, která obsáhne více a více míst, více a více lidí, jak čas plyne. Ale jaké výzvy nás čekají? Jakými "procesy" projdeme - jednotlivě, a jako společenství? Pouze Gurujdží jistě ví.

Jasné je, že Gurudží nás bude vždycky milovat a že se musíme vždy snažit milovat více jako on - bezpodmínečně. Pracujíc na této knize, která shrne deset let vidím, že "snažit se milovat" je něco, co můžeme dělat - něco, co víme, jak to udělat. Láska může být věčné a nekonečné tajemství - nádherná a nepoznatelná povaha samotného Boha. Naše cesta je však oddanost Bohu - oddanost lásce.

Naše cesta je Bhakti Marga. Jestli jsem se něco naučil pohledem na posledních 10 let této cesty, je to to, že skrze milost Gurua, se budeme dívat zpět na naše kroky, abychom viděli, že jsme byli schopni zažít lásku, trpělivost a jednotu nejúžasnějšími způsoby. 
Sanjayananda








Rádi vám oznamujeme, že kniha "Desetiletí Lásky" je již k dispozici! Naleznete ji v Bhakti Shopu při příští návštěvě SPN.

pondělí 18. ledna 2016

neděle 17. ledna 2016

Poselství Mahávatára Babajiho z prvního dne nového roku 2016.



"Buďte vždy věrni fontáně lásky, 
vyvěrající z pravého srdce,
mísící se s éterickou esencí,
šířící se na vlnách sítě lásky
okolo a skrze tuto planetu Zemi,
rozrůstající se do nekonečna 
a propojující se
se všemi lidmi všude."

(Zdroj: Virtual-Babaji-Vishwananda)

pátek 15. ledna 2016

Z meditačního víkendu se Svámím Vishwabaladharanandou v Lachově.

Podívejte se na krásné fotografie z této úspěšné akce...


Svámí Visvabaladharananda prováděl Guru Púdžu k padukám Satgurua Mahámandaléšvára Šrí Svámího Vishwanandy.



Během akce byli zasvěcení i noví brahmačárí/ní, gratulujeme!

Přečtěte si část zprávy, zachycující dojmy účastníků:
„...přijelo 62 oddaných ze všech koutů republiky, dokonce i z Polska. Kromě stálého víkendového programu jako je džapa procházka, zpěv bhadžanů a manter, OM Chantingy, noční tichá meditace, byla každý den Guru Púdža. 
Svámí Vishwabaladharananda věnoval na vánočním setkání oddaným české BM paduky Svámího Vishwanandy. Púdža ke Gurudžího padukám, provedená Svámím Vishwabaladharanandou byla nádherná, byl to tak hluboký zážitek, který otvíral srdce všech. Mnozí cítili přítomnost Svámího Vishwanandy, cítili jednotu a neomezenou, nekonečnou Boží lásku. Již první den po první púdže se lidé rozzářili, usmívali se, byli plni laskavosti."

Celé tři dny s námi Svámí intenzivně pracoval, očišťoval nás, léčil svojí přítomností, trpělivě odpovídal na naše otázky, vytvořil z nás krásnou jednotnou duchovní rodinu. A stále a stále nám připomínal, že vše, co je konáno, se děje z milosti našeho Satgurua Mahámandaléšvára Šrí Svámího Vishwanandy."


Džapa procházka.



 Z nedělní Púdžy ke Kristovi.




Více fotografií a také videozáznam z této akce naleznete na Facebookovém profilu Bhakti Margy CZ:  
https://www.facebook.com/bhaktimargacz/?fref=ts

čtvrtek 14. ledna 2016

Tvoříme "Desetiletí Lásky" (2.část).



Pouť lásky.
Pouť je duchovní cesta, která otevře člověku oči a srdce, aby viděl za hmotné, do posvátného místa srdce a duše. Sestavování knihy "Desetiletí lásky" bylo typem pouti, jdoucím skrze posvátnou krajinu života a poslání Šrí Svámího Vishwanandy. Každá pouť s Guruem zavede člověka do nového teritoria, a to jak vnitřního, tak vnějšího; toto mne zavedlo do hlubšího ocenění, kdo můj Guru je, a jak láska může skutečně změnit vše.
Jakákoli pouť může zapůsobit pouze na základě návštěvy nejvýznamějšího ze svaté země. Tato kniha není výjimkou. Chcete-li zkrátit celoživotní služby a úspěchy mistra do jediné knihy, kterou může člověk držet ve svých rukou, je to vskutku impozantní úkol. Jeho učení samo již vytvořili celou knihovnu knih. Takže vyvstala otázka, jak příběh vyprávět.
Chronologické série událostí, zatímco působí, prostě vytvoří stěny chrámu. Zatímco se poutník těší z krásy struktury, vnitřně touží cítit lásku a oddanost, která se tvoří a udržuje při životě v srdcích těch, kteří se tam klanějí. A tak jsme zvolili představit oboje, stěny, vystavěné kámen po kameni, a ruce a srdce těch, kteří obětavě pracovali, aby manifestovali vizi vyjímečného mistra a jeho vyjímečného poslání.
 

Jak každý, kdo někdy byl na pouti s Gurudžím ví, trasa je pouze návrhem, a nejvíce vzrušující části dobrodružství přicházejí nejvíce neočekávanými způsoby. Cesta naplnění 228 stránek, s téměř 26 000 slovy, za méně než měsíc, nebyla v žádném případě přímka. S příliš mnoho informacemi v některých kategoriích, nedostatkem v jiných, kdy není dost času a jen neúplná mapa pro pokrytí tak obrovského území, začalo dobrodružství. Často v průběhu měsíce jsme narazili na překážky, které od nás vyžadovaly krok zpět a  naši cestu přesměrovat. Často to byl pocit, jako bychom potřebovali dalších šest měsíců na to udělat to správně.

Přesto, díky Gurudžího milosti, byl nemožný úkol učiněn možným. Pokaždé, když toho přišlo příliš mnoho, zastavili jsme se, obrátili se dovnitř a modlili se za milost. Odpovědí na modlitbu bylo vždy více energie, nové myšlenky, ochota nechat to být a udělat to jinak. Tam nebyl žádný prostor pro ega; abychom svou práci udělali, museli jsme pracovat společně, nechat ostatní jemně vyladit naši práci a upustit od pýchy. Nakonec bylo vše odevzdáno jeho lotosovým nohám a přes jeho milosrdenství se to spojilo. Jen jeden týden od termínu se objevilo téma, které dalo dohromady všechny ztracené konce, a dalo nám vizi, jak to vnést domů do srdce: „žít bhakti každý den".


Přes toto vše jsme byli nejúžasnějším způsobem neseni. Byli jsme vždy podporováni jeho neviditelnou přítomností, tichým šeptáním, často diktováním co psát, a kam je třeba se dále zaměřit. Sezení před počítačem 16 hodin denně a 90 hodin týdně uplynulo bez fyzické bolesti, s minimálním stresem a téměř bez komplikací.
Za tím vším byla hluboká touha sloužit našemu milovanému Guruovi a vytvořit něco, o co bychom se rádi podělili s kýmkoli a každým: rodinou, oddanými, hodnostáři, tiskem. To je naše nejupřímnější víra, s kterou jsme splnili náš cíl. Byla to opravdu velmi pozoruhodná cesta dovnitř i vně. Vzácný dar Guru sévy mi ukázal, že čím více lásky jsme cítili k němu, tím více jsme byli podporováni, a tím více jsme chtěli dát. Byla to opravdu čest a privilegium sloužit tomuto projektu.

Jai Gurudev!
Aruni

středa 13. ledna 2016

Pozvánka na kurz púdži a abišékamu.




Kurz púdža - abišékam
Kdy: 
sobota 30.1. 2016 10 - 15 hod.
kurz vede Kalkati
Kde:
Harmonizační studio Osm", Srbská 2, Praha 6 (metro A Hradčanská)
http://www.studioosm.cz/

Popis:
Tento kurz dává dobré základy, pochopení symboliky a důvodů, pro hinduistické ceremonie - púdžu a abišékam. Kurz probíhá v délce 6 hodin.

Workshop zahrnuje manuál s informacemi o:
· uctívání Božství
· zakotvení sebe v Bohu
· uctívání múrti
· abišékam krok za krokem


Tento kurz se vyučuje flexibilně a je určen pro ty, kteří chtějí prohloubit své spojení s Božstvím a pomocí abišékamu se spojit s Božstvím/soškou doma nebo pro ty, kteří uctívají Božstva v chrámech. 
Ceremonie je vysvětlena krok za krokem od začátku do konce. Doporučuji, abyste měli svou sošku Božství. Tento kurz je skvělý pro ty, kteří se chtějí naučit o Božství pečovat pomocí abišékamu, protože vám velmi pomůže naladit se na ně a dostat se do jednoty s Bohem. Ceremonie je prospěšná nejen vám samotným, ale i všem zúčastněným a okolnímu prostoru. Je skvělým obřadem na doma i do chrámu! 

Cena: 
750,- Kč, absoloventi kurzu v Ášramu v SPN (kurz "Simple Puja"), mají zvýhodněnou cenu na 250,- Kč

Registrace: 

Zaregitrujte se prosím e-mailem na: 
czechpuja@gmail.com
nejpozději do 28.1.2016


pondělí 11. ledna 2016

sobota 9. ledna 2016

Pozvánka na kurz...


S radostí vás zveme na prvni 
KURZ KRESLENÍ ŠRÍ JANTRY 
v České Republice, 
který povedou Dakshini a Nallini ze Shree Peetha Nilaya (Bhakti Marga Německo)

CO JE ŠRÍ JANTRA?
Jantra je jedním ze symbolů posvátné geometrie a je nástrojem duchovního vzestupu. Šrí Jantra je nejstarší známou jantrou a je formou samotné Déví neboli Šakti. Během kurzu se naučíte, jak správně kreslit Šrí Jantru, což v dnešní době téměř upadlo v zapomnění. Finální vymalování barvami se odehrává v devíti krocích a probíhá v meditativním tichu. Kurz Šrí Jantry je založen na učení Šrí Svámího Vishwanandy, dozvíte se v něm o symbolice a přínosech Šrí Janter a trojúhelníků. „Už pouhý trojúhelník je mandalou Gurua“ (Šrí Svámí Vishwananda)

OBSAH KURZU
• Co je Šrí Jantra
• Metoda kreslení Šrí Jantry
• Vymalování Šrí Jantry v devíti krocích jako způsob meditace
• Jak rozpoznat správnou Šrí Jantru
• Přínos Šrí Jantry
• Šrí Jantra a uctívání Gurua

TERMÍN:
pátek 19.2.2016 (17-20h), sobota 20.2.2016 (10-20h, s přestávkou na oběd a pauzami), neděle 21.2.2016 (10-15h)

MÍSTO KONÁNÍ:
Etnosvět - Legerova 40, Praha 2 (metro/tram/bus: I.P.Pavlova)

CENA:
2700 Kč včetně všeho materiálu (na mistě dále možno zakoupit 108-stránkovou brožurku s návodem krok za krokem v ceně 675 Kc)
Tlumočení do ČJ bude zajištěno.
Počet mist omezen.

PŘIHLÁŠKY/DOTAZY:
vrindavani16@gmail.com

(tuto akci neorganizuje Bhakti Marga Czech, z.s.)

pátek 8. ledna 2016

Oslavte narozeniny Mahamandaleshwara Šrí Svámího Vishwanandy výletem na lodi.


Oslavte narozeniny Šrí Svámího Vishwanandy, společně s oddanými Bhakti Margy, dne 14. června 2016, projíždkou po řece Rýnu, s kirtanem, satsangem a samozřejmě chutným pohoštěním. 
Jako všechny dobré věci v životě, jsou i vstupenky omezeny. Rezervovat si je můžete již nyní přes Bhakti Shop, zde:
http://www.bhaktimarga.org/events/event/premticket

Závazným zarezervováním na vaše jméno si budete moci vyzvednout vstupenky /Prem Ticket/ při vaší příští návštěvě ve Shree Peetha Nilaya nebo když přijedete na akci.

Místem setkání pro plavbu lodí bude Shree Peetha Nilaya, prosíme, dorazte do Ášramu v 16:00 (buďte přesní!) dne 14. června 2016. Výlet lodí se bude konat od 18:00 do 24:00. Veškerá přeprava do a z lodi do Ášramu, stejně jako jídlo v průběhu akce, je zahrnuto v ceně vstupenky.
(cena 140 EUR)


čtvrtek 7. ledna 2016

DŮLEŽITÉ ! Nová pravidla daršanů ve Shree Peetha Nilaya.

Drazí oddaní a návštěvníci daršanů,
jak všichni víme, je velká čest moci mít daršan našeho Gurudéva, a jsme velmi, velmi šťastní, že to zde, ve Shree Peetha Nilaya, umožňuje tak často a dává je tak neúnavně.
Náš nový systém registrace na daršany byl pokusem, s cílem zajistit pohodlnější zážitek pro každého. S těmito omezenými registracemi mají daršany kratší trvání, a každý je schopen se plně účastnit, aniž by se to stalo  maratonem pro všechny, včetně dalších oddaných, hudebníků, personálu rezidentů  a Gurudžího samotného.

Bohužel to, co jsme zjistili, je, že stále více a více oddaných je registrováno a poté nedorazí - bez toho, aby nám předem dali na vědomí zrušení jejich účasti. To znamená, že některé daršany se považují za plně obsazené, i když ve skutečnosti tam je k dispozici prostor, a více lidí se mohlo zúčastnit, kdyby se to jen dozvěděli.

To není fér pro nikoho a způsobilo to zklamání všude kolem, takže začínáme s novou zásadou: 
Pokud se zaregistrujete na daršan ve Shree Peetha Nilaya a nepřijedete, bez zrušení účasti předem, nebudete se moci registrovat na daršan po další 3 měsíce.

Tento rejstřík a tyto důsledky byly zavedeny s nadějí, že to pomůže každému brát vážněji privilegium přijet na daršan obdržet požehnání od Gurudžího.

Samozřejmě, pokud jste se zaregistrovali, a vaše plány se změní, vše co potřebujete udělat, je kontaktovat naši kancelář 
events@bhaktimarga.org 
a uvolnění vašeho místa dá možnost dalším oddaným se zaregistrovat a přijet dostat požehnání od Gurudžího.

Laskavě vás vyzýváme udělat to hned, jakmile víte, že se nemůžete zúčastnit, a alespoň 24 hodin předem, takže neriskujete 3 měsíční trest.

Tato zásada začíná platit ihned, takže prosím dejte Gurudžímu (a vašim kolegům oddaným) tu laskavost a uvolněte vaše rezervované místo, pokud se nemůžete zúčastnit daršanu ve Shree Peetha Nilaya.

S pozdravem
Tým akcí ve Shree Peetha Nilaya


středa 6. ledna 2016

Tvoříme "Desetiletí Lásky". (1. část)



"A Decade of Love/Desetiletí Lásky":
Zkušenosti "za scénou", tvořící příběh Mise lásky Šrí Svámího Vishwanandy.

Počátkem roku /2015/, kdy jsme se začali připravovat na festival 10 let Bhakti Margy, který se konal 10 - 12. července, jsme se také rozhodli dát dohromady knihu, která by pokryla prvních 10 let historie naší mise. Bylo jasné, pro všechny z nás, kteří se účastnili, že by  to musela být mimořádná kniha, se spoustou skvělých vizuálních vjemů, zachycujících "velké obrazy" a mnoho malých okouzlujících pohledů na nádherné poslání našeho milovaného Gurudžího, na Misi lásky.

Chcete-li dlouhý příběh zkrátit, nakonec nám nevyšel čas k její výrobě. Tak jsme to museli odložit na později, a opět se zdálo, že čas nám vyklouzl z našich rukou. Naštěstí, i když s trochou laskavého postrčení od našeho Gurudžího, se nám podařilo, aby byla připravena na Vánoce 2015. Jak se blíží rok 2016, tento čas znamená závěrečnou fázi prvního desetiletí lásky. Ve skutečnosti, ve zpětném pohledu, to je ten správný okamžik ohlédnout se zpět, čeho bylo dosaženo, a jsme rádi, že "osud" nám umožnil uveřejnit knihu až nyní. To nám dalo příležitost zahrnout plnost roku 2015, kdy se stalo tolik zvláštních věcí, k dokončení prvních deseti let ve velkém stylu. Nyní jsme připraveni se ponořit hluboko do nové éry. Ale víc o tom, co to znamená, až později.
Dát dohromady knihu, která je hodna poslání Gurudžího, byl pro náš tým docela problém. Nebyl to projekt jednoho nebo dvou lidí, který by mohl být dokončen jen tak bokem, "jejich malými prsty", jak by se řeklo. Bylo zapotřebí velkolepější úsilí, kdy jsme se museli osvobodit z pout našich obvyklých povinností, dát tomu správnou pozornost, která je potřeba a zaslouží si ji. Také jsme byli konfrontováni s řádným "termínem". Což znamená, že naprosto musela vyjít do Vánoc 2015, jinak bychom byli... mrtví! Ne doslova samozřejmě, ale dostanete černý puntík.
Dosažení tohoto cíle za méně než čtyři týdny se zdálo některým z nás jako nemožný úkol. A při pohledu zpět to jaksi také byl, což je docela přesné, protože Bhakti Marga sama o sobě je v mnoha ohledech nemožným úkolem z lidského úhlu pohledu. Co Gurudží vykonal během těchto deseti let je neuvěřitelné Božské mistrovské dílo! Je to jeho největší zázrak ze všech, skládající se z nespočetných menších i větších zázraky uvnitř. Příběhy a zkušenosti lidských bytostí přetvářejících se z "kovu" ve zlato, a Gurudží jako kámen mudrců tvořící to všechno co se událo. Jak příjemné pro nás všechny je, že nás vybral, abychom byli spolutvůrci jeho velkého díla!



Věděli jsme, že si nemůžeme dovolit vydat něco "napůl hotového". Bylo v sázce příliš mnoho. Napsat příběh, historii mise našeho Gurua. Takže velký tým pracoval intenzivně v průběhu posledních týdnů, aby se to stalo, a ke konci jsme pracovali doslova ve dne v noci. Neměli jsme jinou možnost než se stát skutečným týmem a uspět. Nepřetržité "ano" jeden k druhému. Výtvory jednoho člověka - ať už pojmy, texty, obrázky nebo vzory - byly přetvořeny nebo upraveny někým jiným, a opět změněny třetí osobou. Co bylo velmi příjemné pozorovat, je, že jsme důvěřovali jeden druhému, věřili jsme, že příspěvek další osoby to udělá lepším. Nešlo o "mé" nebo "moje", bylo to o něm (tj. o Gurudžím) a o nás. Není to poprvé, co jsme byli svědkem jak oddaní Gurudžího srůstají dohromady v době tlaku. Můžeme mít někdy malé spory tu a tam, jako v každém rodině, ale když je to důležité, rosteme společně a staneme se jedním.

Při kompletaci knihy po všech nočních jsme zjistili, že jsme právě absolvovali třetí "ratri" (celou noc kdy jsme nespali) v jednom roce: Shivaratri, Karthik, a teď noc "Mission of Love".
Jsou to tyto momenty, které si člověk uvědomuje po zbytek svého života. Když dáte vše. Když vytlačíte ze sebe ven poslední kapky životní síly. Byli jsme k smrti unaveni, ale ne mrtví! Byli jsme naživu, protože jsme žili bhakti v její plnosti.


Na závěr, tato kniha není jen pouhá historická kniha. Hodnotí prvních deset let mise Šrí Svámího Vishwanandy takovým způsobem, že se stanou silnou vzpomínkou na to nejdůležitější: Bůh je láska. Bůh se projevuje jako Satguru, aby probudil lidstvo znovu objevit lásku uvnitř sebe sama. Satguru a jeho mise jsou jedno. Pokud milujeme Gurua, pokud milujeme Boha a jeho stvoření, pak budeme přirozeně přijímat jeho poslání, jímž je šířit jeho lásku. To znamená, že jsme přirozeně chtěli předat lásku, kterou jsme obdrželi.

Uvažujíc o první dekádě lásky, mohlo by se říci, že to byla fáze, ve které jsme obdrželi hodně lásky. Nyní nová éra, která začíná nové desetiletí, je zde pro sdílení této lásky. Ve skutečnosti sdílením (bezpodmínečným) získáme ještě více než předtím. To je tajemství lásky. Musíte dát když ji obdržíte. Musíte mít dost odvahy, být tam, kde musíte být, ne tam, kde chcete být. Ale pravá oddanost spojuje potřeby s chtěním. Jinými slovy, budete chtít být tam, kde musíte být.

Misi nelze uchopit. Ani Gurua nebo Boha. Ale tato kniha působí trochu jako to co dělá "murti". Je to fyzická brána pro přístup k větší pravdě, která je mimo prostor a čas. Doufáme, že využijete jedinečnou příležitost, kterou kniha poskytuje, a vychutnáte si objevování klíčů k úspěchu pro novou éru. 
Svami Vishwakurunandhanananda

Nová podoba jmen...

Vážení čtenáři blogu,  
v nové roce, který přináší i nové desetiletí a nové výzvy v šíření Mise lásky Šrí Svamiho Vishwanandy, se budete  v příspěvcích setkávat s trochu jinou podobou překládaných výrazů/jmen než jste byli doposud zvyklí.
Výrazy ze sanskrtu, které se v příspěvcích často objevují, byly překládány blízko jejich anglické podobě, která, nemajíc háčky a čárky, nebyla vždy přesná tomu jak zní originál.
Abychom sjednotili postupy v rámci celé Bhakti Margy, na doporučení z Centra Shree Peetha Nilaya a po konzultacích s odborníky, přistupujeme na všech mediích, která používá Bhakti Marga Czech pro šíření Gurudžího mise, jednotně na novou, často "více počeštěnou", úpravu těchto výrazů.

Pro příklad:
Guruji - Gurudží
Sri Swami Vishwananda - Šrí Svámí Vishwananda
Mahavatar Babaji - Mahávatár Babaji

Věříme, že si na novou podobu výrazů brzy zvyknete a nezpůsobí vám větší obtíže neboť, řečeno slovy klasika: „Co růží zváno jinak, vonělo by stejně." Stejně tak bezpodmínečná láska, kterou Šrí Svámi Vishwananda je a šíří, není omezena slovy a je přítomna neustále.

Děkujeme zároveň za trpělivost, pokud někde v novém textu najdete výraz starého tvaru, i my si zvykáme!

S láskou k vám
Autoři blogu 

úterý 5. ledna 2016

Novoroční oslava ve Shree Peetha Nilaya.

Silvestrovská oslava ve Shree Peetha Nilaya odstartovala rok 2016 podporou bhakti! V SPN noc "oficiálně" začala prezentací, která pohlédla zpět na všechny neuvěřitelné události, které se staly během roku 2015. Od Gurujiho obdržení titulu "Mahamandaleshwar", až po založení Bhakti Marga akademie,  se v roce 2015 odehrálo mnoho milníků a změn, která budou i nadále hrát roli pro Sri Swamiho Vishwanandu a Bhakti Margu v nadcházejících letech.




Když skončila prezentace, začaly bhajany. Když kapela BM zpívala "Shankha Chakra Dhara", nemohli si oddaní a Sri Swami Vishwananda pomoci, a začali tančit. Odpředu až do zadní části daršanové haly a i venku, poblíž vchodu, bylo vidět dav bhaktů, s rukama ve vzduchu, zpívajících "Vitthala Vitthala Panduranga!"



O půlnoci Guruji zavedl všechny do chrámu, aby nabídl první Arati nového roku. Krátce poté byl ohňostroj. A i přesto byla noc teprve na začátku. Byla zcela zaměřena na nový rok, a našli byste sotva moment, který by nebyl využit pro jeho oslavu.


Dříve než začala prezentace, Guruji hovořil o změně roku, a o tom, co to ve skutečnosti znamená. Zde je výňatek z jeho proslovu:

Víte, je to velká událost, když se mění kalendář. A to je to, co lidé vždy oslavují: ...změnu kalendáře. Myslíme si: „Dobře, jeden rok uplynul..." Vždycky máte velké odhodlání pro další rok. Ve skutečnosti, dnes a zítra je stejné, nic se nemění. Co se mění, je pouze kalendář, jméno. Pokud jste se nezměnili během života, během vaší cesty, datum nebo změna kalendáře vás nikdy nezmění.
Změna kalendáře je udělána velmi chytře, takže můžete o sobě přemýšlet. Když se díváte zpět na rok, který uplynul, pak se dívejte na sebe. Neříkám dívat se na někoho jiného. Dívejte se na sebe! Co jste změnili? Jak jste se změnili a transformovali se? Jací jste byli od počátku roku do konce roku? Udály se nějaké pozitivní změny uvnitř vás?


Musíte sledovat svůj život, protože, co se bude pak měnit? Víte, lidé mají velké odhodlání: „Oh, víte, v roce 2016 se změníme, zahodíme cigarety do kouta." Co bude, bude. To není ve vašich rukou. Co je teď, je to odhodlání, které máte nyní. Mějte pozitivní odhodlání každý den... v okamžiku, kdy se probudíte, říkejte si, že chcete změny v tomto světě. To je místo, kde změna začíná. Není to o změně roku, je to o vaší změně.
Tak jak moc máte rádi si dávat předsevzetí, když se mění rok nebo kalendář, mějte odhodlání, že musíte dosáhnout jasnosti mysli. Protože mysl je vám blíže. Ať už děláte v životě cokoli, děláte to myslí, ne? Jak řekl Ramakrishna.



Bůh vám dal každou část vašeho těla z nějakého důvodu. Mysl má také svou užitečnost. Nemůžeme říci, že mysl je špatná. Ale jak mysl používáte, to je to, co je špatné. Takže, pokud jste jasní a věnujete všechnu svou pozornost tomu mít jasno v sobě, uvidíte to, čeho chcete v životě dosáhnout - i když se to zdá daleko - budete mít možnost to udělat ve velmi krátkém čase a bude to velmi snadné. Protože energie, která je uvnitř vás, se bude rovněž promítat do vašeho odhodlání. A tato energie proudí směrem k tomuto cíli pouze tehdy, pokud máte jasno.




Takže  mějte jasno v tom, čeho chcete dosáhnout, a mějte jasno o sobě. Jste jedineční. Jste požehnáni takoví jací jste. V okamžiku, kdy se začnete respektovat jací jste, kdy se začnete milovat jací jste, uvidíte, jak snadné je milovat. 

Novoroční oslava byla zakončena osobním požehnáním  Sri Swamiho Vishwanandy, pozdě nočním kírtanem, také s Gurujim, a úplně poslední událostí noci byla diskotéka/taneční party s našim vlastním "dídžejem"- DJ Bhaktiveshem. Noc skončila časně ráno, asi ve 4:00 hod. Všehovšudy se novoroční oslava stala slavnostní příležitostí, která byla prosycena bhakti, a nastavila tón pro nadcházející rok. Jak proběhly různé změny v roce 2015, je těžké si představit, co se stane v roce 2016, ale přesto, cokoli bude, bude obsahovat pouze přidané kousky do puzzle tajemného Božího plánu našeho Gurujiho. 
Jai Gurudev, a mějte Šťastný nový rok!



---
Hara Hara Mahadev! Maha Shivaratri 2016 se blíží, zaregistrujte se dnes a připravte se na vyjímečnou noc uctívání největšího bhakty ze všech, Pána Šivy. 
Podívejte se na odkaz pro více informací: 
http://www.bhaktimarga.org/events/event/maha-shivaratri~~HEAD=dobj

pondělí 4. ledna 2016