úterý 30. září 2014

Navaratri 2014 - Brahmacharini Ma.

Duhou noc Navaratri jsme oslavili Brahmacharini Devi...



Swamiji vysvětlil ohromný význam tohoto aspektu Devi, a jaké výhody člověk obdrží jejím uctíváním: 

„Dnes je druhý den Navaratri, který je věnován Devi Brahmacharini. Ona je ve skutečnosti skvělá tapasyani /pozn.: tapasya = sádhana, sebedisciplína, odříkání směřující k osvícení/. Ona je Tapasyani Devi, která podporuje člověka na duchovní cestě.

Včera byla bohyně Shailaputri, a viděli jste, jak zabila dva démony Madhu a Kaitabha. Shailaputri představuje Yogamayu Mahavišnua. Víte, spící aspekt Narayany, o kterém hovoří Devi Saptashati, je spící aspekt, který je přítomen uvnitř. I když je člověk na duchovní cestě, stále zůstává hloubka duchovnosti spící, nedotčena. Může být probuzena pouze tehdy, když člověk získá milost setkáním s Guruem, protože jen Guru může tuto spící část opravdu probudit. 

To je důvod, proč Shailaputri reprezentuje Gurua, ona je první. Podle příběhu svou Mayou probudí Mahavišnua z jeho „jógy nidry“. To znamená, že Ona je ten, který dává Šakti, moc, aby se posunula vaše sádhana vpřed, aktivuje ji ve vás. Ona je požehnáním Mistra, které člověk dostane, když vykročí na duchovní cestu - pokud máte štěstí, že jste potkali svého Mistra v tomto životě. Ona je prvním požehnání, sádhana-bhakti, abyste začali svou duchovní cestu, vaši cestu dovnitř. Na cestě dovnitř je toto požehnání velmi důležité, protože ničí hrdost, ego. 

Nicméně, vaší částí, úkolem, je také posílit ji. Je to jako: když je semeno zasazeno, musíte je zalévat. To je cesta Brahmacharini, když dostanete sádhanu, musíte brát to, co vám Guru řekl, bez jakékoli otázky, bez váhání, a následovat to. A Brahmacharini Devi je toto druhé požehnání v podobě sádhany.

Určitě jste si všimli, že drží kamandalu a japa malu - Ona ukazuje život v realitě. To co v životě opravdu potřebujete, není to vše co si myslíte, že potřebujete. Život je ve skutečnosti velmi jednoduchý. Pokud odeberete všechny okouzlující části svého života, zjistíte, že ve skutečnosti člověk nepotřebuje moc, aby byl šťastný. Zvláště pokud jste na duchovní cestě, co potřebujete?

V levé ruce drží kamandalu, která symbolizuje očistu, protože na duchovní cestě vždy procházíte čištěním; symbolizuje také jídlo, přístřeší a oblečení. Takže to znamená, že pokud jste se odevzdali, o vše bude postaráno. O všechny vaše potřeby bude postaráno, pokud jste se zcela odevzdali. Ale pokud jste se odevzdali, neměly by být ve vaší mysli otázky typu: „Proč tomu je tak a proč tomu není takhle?" Odevzdat se znamená, že se můžete zcela spolehnout na Boží milost. A samozřejmě vykonáváte své povinnosti, ale věříte, že se Božství o vás stará.

V pravé ruce drží japa malu, to symbolizuje nejen denní japa kriyu, ale vaši duchovní sádhanu. Když obdržíte požehnání Gurua, mantra jóga je velmi důležitá - mantra kriya. To je důvod, proč jsme v Atma Kriye zdůraznili, že i když nebudete dělat všechny kriye, alespoň byste měli dělat pravidelně japa kriyu. Protože zpíváním Božího jména začnete odrážet božské vlastnosti a samozřejmě, pokud máte Guru mantru, ta vám hodně pomůže. Ale pokud ji nemáte, pak zpívejte ÓM Namo Narayanaya, než ji jednoho dne dostanete.

Jak víte, před pár měsíci jsem řekl, že nedám už žádnou Guru mantru, protože člověk si musí Guru mantru zasloužit. Pokud někdo jednoduše přijme Guru mantru a později přijde, jak dnes ráno někdo řekl: „Ach, zapomněl jsem Guru mantru." Můžete zapomenout na vše, ale na Guru mantru byste nikdy neměli zapomenout! To je důvod proč se říká udržujte ji v tajnosti. To je důvod proč se říká uschovávejte ji a neříkejte nahlas. Protože to je "manas" /duchovní, uvnitř/, Guru mantru je třeba zpívat jen v mysli. 

Takže Brahmacharini Devi zdůrazňuje, že je důležitá sádhana. Chcete-li se někam dostat, nemůžete říct: „Oh, nemusím dělat nic! Bůh pro mne udělá vše!" Ne, je potřeba vaše úsilí, ale požehnání vám vždy pomůže, dá vám sílu k postupu. To je důvod, proč zde Brahmacharini Devi říká: „Pokud nemůžete nic dělat, pokud nemůžete dělat žádnou sádhanu, žádnou tapasyu, nejlepší ze všeho je dělat japu. Zpívat Boží jméno. Zpívat jméno „ÓM Namo Narayanaya". To vás také osvobodí.

Vidíte, jak milosrdný je Bůh? Nemusíte dělat moc! Jednoduše vám dal Své jméno, takže můžete vyzařovat to, co jste v hloubce sebe sama."

Navaratri 2014 - Shailaputri a četba Devi Mahatmyam.

 

Během oslav Navaratri ve Shree Peetha Nilaya, je součástí každého nočního rituálu, prováděného ke chvále Božské Matky, čtení Devi Mahatmyam. 
Devi Mahatmyam je součástí Markandeya Purány a popisuje vítězství bohyně Durgy nad démonem Mahishasurou, který představuje "naše ego, naši pýchu", jak nám Sri Swami Vishwananda řekl v předchozích letech. 
Devi Mahatmyam je také známý jako Durga Saptashati nebo prostě Saptashati, protože text obsahuje 700 veršů (saptashata znamená "sedm set"), uspořádáno do 13 kapitol. 

Během první noci Navaratri začal rituál čtení Devi Mahatmyam první kapitolou nazvanou: „Zabití Madhu a Kaitabha". 

Sri Swami Vishwananda nám vysvětlil v předchozích letech význam této první kapitoly takto: 

„Ve formě Shailaputri, Ona (Durga) ničí pýchu bohů. Ve skutečnosti, všichni jsme součástí těchto bohů. Není tam žádný rozdíl. V této podobě zničila naši pýchu, malou božskou pýchu. 
V prvních kapitolách Durga Saptashati čteme, jak dva démoni vyšli z uší Maha Višnua, zatímco byl v hlubokém samadhi. Byli to bratři, jménem Madhu a Kaitabha, představující naše "příliš mnoho" a "příliš málo". 
Když je toho moc, stěžujeme si, když je toho příliš málo, stěžujeme si, protože nejsme nikdy s ničím spokojeni. Protože jen Pán sám nás může uspokojit. Pro vše co máme navíc budeme trpět, a pro vše co nám chybí, kde máme příliš málo, budeme také trpět. Takže v obou případech vidíme, že máme nabídnout vše Pánu, musíme se stát nástrojem. A abychom se stali tímto nástrojem, musíme se odevzdat. 
Odevzdáním není myšleno to, že budete muset opustit všechno a vzdát se toho, ale věřit, že ve všem co děláte je On nebo Ona přítomen. 

Takže kvůli zabití těchto démonů se Shailaputri, dcera Himálaje, manifestovala. Himálaj představují čistotu a Ma Bhagavati Devi Durgu. Vzala na sebe tento aspekt, aby zničila naše "příliš mnoho" a "příliš málo" a donutila nás odevzdat se Božství."

Zpívejme na daršanu všichni společně!

Meenakshi, která má nyní na starosti koordinaci muziky v rámci Bhakti Margy Czech, z.s. a také přípravou skladeb na  listopadový Swamiho daršan, píše...

JGD,
Ti z Vás, kteří se již zúčastnili některého z daršanů, jistě vědí, že Swami má velmi rád, když lidé zpívají. Přesněji řečeno když zpívají všichni, od srdce a naplno. Proto jsme se rozhodli zařadit během daršanu, kromě osvědčených bhajanů,  i některé známé české písně a zveme Vás: 

„Pojďme zpívat všichni společně“. 

Abyste měli možnost se připravit, uvádíme seznam těchto společných písniček, které zazní: 

Sbohem galánečko
Rozvíjej se poupátko
Proměny (Čechomor)
Kdyby tady byla taková panenka
 



Společně s vámi všemi tím jistě Swamiho mile překvapíme  a potěšíme!

pondělí 29. září 2014

neděle 28. září 2014

Symbolika rozličných atributů Maa Durgy.

Durga v sanskrtu znamená pevnost nebo místo, které je obtížné obsadit. Další význam jména Durga je "Durgatinashini", které se doslovně překládá jako "ten, kdo odstraňuje utrpení". 
Tak hinduisté věří, že bohyně Durga chrání své oddané od zla ve světě a zároveň odstraňuje jejich utrpení.

Symbolika jejích atributů, zbraní které drží, toto ještě umocňuje...


Lastura v ruce Durgy symbolizuje "pránu", či mystické slovo "Óm", což ukazuje, že zahrnuje Boha ve formě zvuku.

Luk a šípy reprezentují energii. Třímáním jak luku tak šípů, v jedné ruce, naznačuje "Matka Durga"  svou kontrolu nad oběma aspekty energie - klidové i pohybové. 

Blesk symbolizuje pevnost. Oddaní Durgy musí být ve svém přesvědčení pevní jako blesk. Jako blesk, který zničí vše do čeho udeří, aniž by tím byl jakkoliv ovlivněn; oddaný musí zaútočit na jakoukoliv výzvu, aniž by ztratil sebedůvěru. 

Lotos v ruce Durgy není plně rozkvetlý, to symbolizuje jistotu úspěchu, ale ne definitivní, ohraničené. Lotos se v sanskritu nazývá "pankaja", což znamená zrozen z bláta. Tím lotos symbolizuje postupnou evoluci duchovních kvalit oddaného, uprostřed světského bláta, chtíče a závisti. 

Sudaršana čakra, čili nádherný disk, který se otáčí kolem ukazováčku Bohyně, aniž by se ho dotýkala, znamená, že celý svět je podřízený vůli Durgy a Jejímu vedení. Používá tuto neomylnou zbraň, aby zničila zlo a vytvořila prostředí vhodné k růstu spravedlivosti. 

Meč, který Durga drží ve své ruce, symbolizuje vědění, které je ostré jako meč. Vědění, které je svobodné od všech pochybností, je symbolizováno leskem meče. 

Trojzubec Durgy neboli "trishul" je znakem třech kvalit - satwy (čistoty), rajas (aktivity) a tamas (nečinnosti, netečnosti) - Durga odstraňuje všechny druhy trápení - fyzické, duševní a duchovní. 

Devi Durga sedí na lvu v neohrožené pozici "abhay mudry", značící jistotu osvobození od strachu.

Matka Univerza se zdá, jakoby všem oddaným říkala: Odevzdejte všechny činy a povinnosti mně a já vás osvobodím od všech vašich strachů."

(zdroj: internet, připravila Rohini a Bhawani)

sobota 27. září 2014

Swamiho mise již i v Japonsku!

Swamini Vishwadayamati je velmi aktivní v Japonsku, připravuje tam návštěvu Sri Swamiho Vishwanandy v příštím roce. Minulý týden se uskutečnilo interviu pro jednu místním rozhlasovou stanici v Tokyu, kde vyprávěla o Gurujim, o Mahavataru Babajim a Atma Kriya Józe. 

Anuprabha, která byla několik dní v Tokyu pracovně, ji tam navštívila a píše... 
Skutečně pěkné a otevření lidé. Byla to taková zábava! Teď čekají na příjezd Gurujiho... Swamini vše připravuje." 


pátek 26. září 2014

Navaratri a hluboký význam modlitby.

Ve Shree Peethe Nilaya, domově Božské Matky, začaly oslavy Navaratri 2014…


Každý rok nás Sri Swami Vishwananda v tuto dobu sprchuje nezměřitelným množstvím požehnání, aby pomohl každému posílit vnitřní propojení s Bohem, zatímco se modlíme po devět po sobě jdoucích dní, směřujíc naše prosby k devíti rozličným formám Božské Matky.

Během let, Sri Swami Vishwananda povzbuzoval každého slovy: 

„Když přijde Ona, přijde pro všechny své děti, pro všechny stejně! A to je Její Mateřská láska."

Takže v této době, když se modlíme, připojte se! Zavolejte na Ni ve svém srdci! Zapojte se duchem, aby mohla ve vás odhalit sebe a připomenout vám, jak silná je to láska.
Pokud o Bohu přemýšlíte nadevše, Ona vám pomůže. Probudí ve vás tuto lásku, takže můžete dosáhnout svého konečného cíle, cílové stanice - Boha."


V roce 2012 během Satsangu, Sri Swami Vishwananda dále vysvětlil, že na naší cestě k Bohu, má modlitba sama o sobě různé podoby: 

Jsou různé stupně modlitby, různé způsoby směřování něčí modlitby k Bohu. Ale aby člověk mohl naslouchat, musí sám být potichu. Takže pojďme to udělat takto - modlitba je:
za prvé, zklidnění sebe, takže můžete nechat modlitbu hovořit! Při této první podobě modlitby je člověk jako žebrák, otravující Boha „Dej mi to, dej mi tamto." Je to vždy založeno na materiálním základě. 

Za druhé, budete stát před Bohem s vaší mysli v srdci. Tato podoba modlitby je intimním a osobním vztahem s Bohem - ne vně, ale uvnitř. Je tam stále požadavek, ale méně. Záměr se již změnil. 

Za třetí, uvědomíte si, že jste nástrojem Božského. Každá akce, to nejste vy, kdo koná, ale je to On, kdo koná. Sdílíte své konání. 

Pak můžeme říci, že modlitba je ticho. Modlitba znamená slyšet hlas modlitby samotné. V tomto okamžiku všechny pochybnosti, všechny otázky, vše zmizí. 
To vede k další podobě modlitby, která je odhalením nebo projevem Božství v sobě,  v hloubi srdce, tam je bod úplné nehybnosti, která není ovlivněna ničím; v této fázi, z hloubky tohoto bodu, se odhalí Boží milost. Stále jste to vy! Stále konáte všechny vaše akce ve vnějším světě. Ale konáte své činy s Jeho milostí. Tam si uvědomíte jednotu s Božstvím ve vás. Pak si uvědomíte, že není žádný bod neustálého ptaní se, ptaní a ptaní, protože je to jen On, který koná vše. 

Modlitbou se stanete odevzdaným. Odevzdáním se projevuje milost. Stanete se realizovaným.



Vidíte, cesta realizace není složitá, ve skutečnosti po ní jdete každý den. Musíte jen vědět, že je to Bůh, který koná skrze vás. Jen tohle! Ale vědět to, s kompletní upřímností a jistotou, bez jakýchkoliv pochybností! 

V těchto čtyřech formách modlitby jsou první dvě to, co dělá člověk, a další dvě jsou to, co Bůh dělá skrze vás. 

čtvrtek 25. září 2014

Navaratri.

Dnes začíná ve Shree Peetha Nilaya devítidenní oslava svátku Božské Matky
*****
Navaratri 2014


Jai Maa!
---
Pro více informací o tomto svátku můžete na našem blogu nalistovat starší články, například zde:

středa 24. září 2014

Kolem světa.

Vychutnejte si znovu video, promítané na Gurupurnimě 2014 jako dárek Gurujimu, sestavené z úryvků skladeb a vzkazů, zaznamenaných oddanými po celém světě... 

Kolik radosti a štěstí se zažije při společném zpívání Božských jmen!

 

úterý 23. září 2014

S bhajany v ulicích - inspirace pro nás?

V následujícím článku vám přinášíme postřehy Swamiho Kurua, kterými zachytil dvě výpravy skupiny hudebníků ze Shree Peetha Nilaya do Wiesbadenu, a jejich následné úspěšné pouliční vystoupení, krásnou misi šíření lásky a bhakti, důkaz toho, že hudba může být jedním ze skvělých  nástrojů sbližování mezi lidmi!


JGD,
jak se nedávno psalo, někteří z nás vyrazili tuto středu /pozn.. odehrálo se začátkem léta/ do Wiesbadenu, abychom si na ulici zazpívali bhajany. 
Stručně řečeno: bylo to super, byl to velice úspěšný začátek a budeme to zajisté pravidelně opakovat. Měli jsme v plánu dvě vystoupení, každé po půl hodině, ale v obou případech nám okolnosti umožnily délku zpěvu zdvojnásobit.

Nejprve jsme v blízkosti tržiště, u Markkirche, pod „banyanovým“ stromem (ve skutečnosti to byl javor) - tak jako vždy uspořádali „zahřívací kolo“, trochu stranou hlavního trhu, abychom nebyli dotěrní, ale dost blízko na to, aby byli kolemjdoucí přilákáni zvukem hudby, a že jich nepřišlo málo.
Například zde byla jedna dáma, která se chtěla účastnit meditační seance, konající se nedaleko, ale potom si to rozmyslela a zůstala s námi fascinována až do konce. Někteří dělníci, kteří měli zrovna pauzu na oběd, se nechtěli vrátit do práce, jak byli okouzleni, jak nám později říkali.


Potom jsme se přesunuli přímo do centra Wiesbadenu, na Mauricijské náměstí (jaké skvělé jméno!). Zde jsme byli připraveni oslovit více lidí. Kadamabari rozdávala letáčky, Gurujiho kartičky, a pozvánky na den otevřených dveří. 
Také zde jsme zažili setkání s lidmi, kteří byli magicky přilákáni hudbou a pravděpodobně nás brzy navštíví. 
Jeden mladý muž řekl: „Uslyšel jsem hudbu a musel jsem okamžitě přijít a nejraději bych se přidal, jak nakažlivé to je vás poslouchat, a sledovat, kolik radosti při zpívání prožíváte.“  
Jiný člověk řekl: „Nevím kdo jste, ani proč jste přišli, ale mám pocit, že je to velice, velice pozitivní.“


Hraní muziky a zpívání je legrace a je to výborná forma sévy a skvělým způsobem přitahuje lidi. Jejich srdce jsou okamžitě oslovena a hlava se tomu nemůže takřka „bránit“.

Mimochodem, na hlavním náměstí jsme byli navštíveni představitelem města v utajení, začal se Kadambari ptát, kdo jsme atd., a nakonec byl tak spokojen, že řekl, že jsme ve Wiesbadenu vřele vítáni, a dal policistům, kteří se v mezičase objevili vědět, že jsme „o.k.“. Povolil nám také hrát hudbu déle, než normálních 30 minut. Kirtan strhl všechny, dokonce i zastupitele města Wiesbaden :-). Sečteno, podtrženo, byl to velice slibný začátek.

/pozn.:kirtan - specifická forma zpěvu bhajanů a manter za doprovodu tradičních nástrojů jako harmonium, mrdanga atd., s duchovním obsahem a původem v indické bhakti tradici/ 
---

S velkou touhou pokračovat ve venkovním zpívání ve městech jsme se znovu sešli, abychom naplánovali, co podnikneme příště. Chystali jsme se vyrazit podruhé a stála před námi ještě větší výzva, jelikož se ukázalo, že celý tým muzikantů BM bude ten víkend pryč s Gurujim. Ale touha byla silnější než překážky, takže jsme se rozhodli - podnikneme to tak či tak. A tak jsme uspořádali hudební zkoušku a modlili se, aby se objevili lidé. 
Vedlo to ke skutečně milému překvapení: ve čtvrtek se objevilo 17 lidí, chtěli zpívat, tleskat, hrát na manjira a mrdanga, a hlavně nás podpořit jak jen mohou. Jak jsme toto uviděli, naše srdce se naplnila radostí. To, co následovalo, byly kouzelné dvě hodiny zpívání bhajanů, smíchu a sdílení zážitků. Byli jsme tedy připraveni to podniknout znovu. 

Plán byl, že pojedeme do Mainzu, ale na poslední chvíli jsme si to rozmysleli, kvůli přísným nařízením tohoto města, která se týkala pouličních vystoupení. Tak jsme se prostě rozhodli - vrátíme se do Wiesbadenu. 
Jakmile jsme se ukázali na městském tržišti, někteří lidé začali dělat pranam, vidět to bylo velice legrační. Několikrát jsme si hezky popovídali a přizvali některé, aby se k nám připojili. Jeden z prodavačů zeleniny nás požádal, jestli bychom nezpívali přímo vedle jeho stánku, ale brzy jsme zjistili, že se to nesmí, protože trh má svá vlastní pravidla a nařízení a tak jsme šli zpátky na známé místo z minula - na Mauricijské náměstí.



A znovu jsme byli velice mile přivítáni...
Poté, co jsme začali, se opět objevil muž z městské rady, který nás podpořil minule, tentokrát dokonce objal naší „mluvčí“, mataji Kadambari, nadšeně opakujíc „neomezeně, neomezeně“, což se vztahovalo k době, po kterou nám bylo dovoleno zpívat (normálně je to 30 minut). Takže jsme zpívali skoro dvě hodiny, rozdali jsme mnoho letáčků a mile si popovídali s lidmi, kteří se zajímali o to, co jsme prováděli. Poté jsme šli na zmrzlinu a pizzu do blízké kavárny, kde jsme začali spontánně znovu zpívat.


Akorát, když jsme byli připraveni odejít, pocítili jsme, jak na nás padá pár dešťových kapiček, jakoby nám dávala své požehnání sama Maa. Bylo to tak nádherné! 
Mohu říci, že jsem mezi námi, v tento krátký čas našich kirtanů „pod širým nebem“, pocítil tolik lásky a jednoty, což jsem nikdy neočekával že by se mohlo stát - děkuji Guruji za Tvou Milost. A děkuji vám všem za to, že jste taková úžasná rodina.
SVK.

(připravila Rohini a Bhawani)

pondělí 22. září 2014

neděle 21. září 2014

Ze Satsangu Sri Swamiho Vishwanandy v Bari.

Sri Swami Vishwananda zde vyprávěl příběh...

„Kdysi žila v jedné malé chýši jedna prostá žena. Dva lidé pozorovali ji a její chudobu. Řekli jí: „Můžeme ti pomoci a zajistit tě.“ Ona se smála a odpověděla: „Kdo zajišťuje chudé i bohaté? Ten samý a já Ho znám velice dobře. On mi dává vše, co potřebuji.“
Oni jí odpověděli: „Ale vždyť ty nemáš ani kapičku oleje, abys ji dala do své lampy a posvítila si“. A ta paní se usmála, vztyčila prst a v jejím pokoji se rozsvítilo.


Všechno je to o tom, nakolik důvěřujeme Bohu, nakolik se odevzdáme – potom nám On zrcadlí podle naší upřímnosti. Božské jméno by mělo být na našich rtech neustále, potom Ho začneme odrážet. Láska Boha je jediná věc, která je skutečná. Je to jediná realita: Láska Boha. Vše je předem dáno. Pouze milovat Boha ne. To je svobodná vůle člověka. 
Cíl spirituality je milovat, to je celé.

(překlad: Bhawani, Č.R.)

sobota 20. září 2014

Božská Matka a devět kroků vývoje duše.

Během let Sri Swami Vishwananda zdůrazňoval důležitost úlohy Božské Matky v pomoci a v přimlouvání se za nás na naší cestě zpět k Bohu.

Často nám připomíná: „Ona je Parašakti, Kosmická Šakti, která vším proniká. Vše je z Ní stvořeno, takže Ona ví, jak vše stvořit i zničit, a proto může vytvořit rovnováhu.“ Dokonce řekl: Kosmická Matka sama o sobě je životní zkušenost. Ona vytváří věci určitým způsobem, takže člověk může dosáhnout životního cíle.“






Cesta, kterou světec, jogín, prochází, je postupná. Oni nepospíchají, protože ví, že jejich hlavní cíl je dosáhnout Božství, a ví, že Božství dosáhnou. Tato jistota, tato vůle, tato touha obdržet Boží milost, je činí silnými, nic je nemůže rozptýlit. Ale tato síla, je ve skutečnosti Sama Božská Matka, jelikož Ona vede každého, Ona pomáhá a pečuje o všechny.

V loňském roce, během satsangu pořádaném v Shree Peetha Nilaya, Sri Swami Vishwananda prozradil trochu více o cestě, kterou Božská Matka vytváří pro postup duše k Bohu – o devíti krocích vývoje duše...

Lidé jsou posíláni na určitou cestu, a tak mohou dosáhnout Božství. Dosáhnout Božství, to není jen tak se ráno vzbudit a říct si: „Ó Bože, chci Tě dosáhnout.“ A pak čekat, že Bůh odpoví: „Okay, pošlu ti provaz. Pojď!“ Aby dosáhl takové milosti, člověk musí mít čistou lásku. Bez této posvátné Lásky se člověk nikam nedostane. Musíte projít mnoha životy hledání, uvědomování si, procházení různými stupni, ale pokud si neuvědomíte velikost této Lásky, nemůžete Božství dosáhnout. Protože dosáhnout Božství se dá pouze svatostí této Lásky. Proto člověk prochází devíti kroky:

První, začnete Božství hledat. Kde? Začnete hledat, hledáte něco velkolepého, pátráte mezi lidmi, kteří také hledají.

Druhý, začnete si Božství připomínat a zpívat Jeho jméno.

Třetí, začnete se stýkat se stejně smýšlejícími lidmi a připomínat si Božství, což znamená také vaše duchovní cvičení, vaši sadhanu.

Čtvrtý, začnete se zbavovat všech špatných vlastností. Začnete se očišťovat, zbavovat se zlozvyků – očišťovat všechny vlastnosti uvnitř vás.

Pátý, probouzí se nistha. Nistha znamená hloubku, když začnete více toužit, začnete víc hledat v hloubce. Také se to nazývá bhajana, což znamená, že je vaše pozornost odevzdaná takovým způsobem, že s vámi nic nepohne.

Šestý, potom se začne probouzet ruchi, soucit.

Sedmý, probouzí se ashakti, což znamená hluboký vztah. A tento vztah není vztah vnější, ale je to hluboký vztah k Božství a k Mistrovi.

Osmý, pak se začne probouzet bhav a samotřejmě i sám bhav prochází určitými stádii.

Devátý, na konec se manifestuje Láska ve své božské fázi. 

No, vidíte, k cestě Lásky nedojde jen tak, že si řeknete: „Milujeme, milujeme, milujeme.“ Je to dlouhá cesta úplného odevzdání se. A tato Láska se probudí, když vám Božství odhalí samo sebe, manifestuje vám samo sebe. Potom jste dosáhli svého cíle. Takže, takový je vývoj duše, zpátky tam, odkud pochází.

(překlad Bhawani, Č.R.)

pátek 19. září 2014

Konečným dnem pro registraci na Navaratri 2014 v SPN je dnešek - pátek 19. září !

Zpráva z Centra SPN...

Jai Gurudev, 
rádi bychom vás upozornili na důležité podmínky k účasti na nadcházejícím festivalu Navaratri ve Shree Peetha Nilaya.

Poslední den registrace:

Vzhledem k velkému počtu hostů, přijíždějících na Navaratri, je stanovena poslední registrační hranice pro to,  abyste mohli být ve stanu během Navaratri.

!!! Posledním dnem, do kdy se musíte registrovat na našich webových stránkách, je dnešek, pátek 19. září !!! 

Protože každým rokem přichází na akce stále více lidí, znamená to, že jsme vytvořili systém střídání pro všechny, kteří jsou na Navaratri zaregistrováni. 

1. musíte být zaregistrováni nejdéle do dneška... zde je odkaz: 
http://bookings.bhaktievent.de/

Kdo nebude zaregistrován, nebude moci se zúčastnit oslavy ve stanu a bude umístěn na čekací listinu (s možností sledovat akci v daršanové hale na obrazovce). 

(Oznámili jsme datum registrace do 14. září, ale kvůli technické chybě se tato zpráva nedostala včas do všech jazyků a všemi komunikačními kanály. Toto je poslední upozornění.)

Barvy sárí:
Pro Mataji, které se k nám chtějí připojit, přinášíme seznam barev sárí, které budou každý den na oslavě.
Den 1: červená
Den 2: bílá
Den 3: oranžová
Den 4: modrá
Den 5: žlutá
Den 6: paví zelená/modrá
Den 7: černá (tmavá)
Den 8: světlá barva
Den 9: červená


Těšíme se na vás ve Shree Peetha Nilaya! 
Se spoustou lásky vaše Bhakti Marga rodina


čtvrtek 18. září 2014

Dharmanandovo výročí.


Drishti píše... 
Před rokem od nás odešel Dharmananda.../pozn.: konkrétně 14. září/ 
Již v neděli, cestou zpět z našeho výletu do jižní Francie jsme na něj hodně vzpomínali a zpívali jeho písně. V pondělí jsme šli společně ke hrobu a zavzpomínali na našeho bratra Dharmanandu i tam, společně se Swamim Vishwanandou. Hovořili jsme o něm tak, jak si ho pamatujeme, o jeho krásných vlastnostech, vyprávěli drobné zážitky s ním. Bylo to dojemné. 




Sri Swami Vishwananda měl na místě krátký proslov, z kterého část přinášíme: 

"...měl milost zpívat Bohu! Našel způsob, jak Bohu sloužit. Nemusel na to být starý. Když přijde čas, odejdete. Dnes slavíme výročí Dharmanandova narození v nebi. Každý tam jednoho dne dojde. Nikdo se tomu nevyhne. 
...
přijde znovu, se skvělými vlastnostmi - možná budete s ním/ rozpoznáte ho, nebude to tak těžké. 
 ...
přenesete si své vlastnostmi z jednoho života do dalšího. On je příkladem, ve své pokoře a skromnosti, takový jaký byl, pro každého z vás. Mohl namísto toho být pyšným a arogantním. Jeho porozumění lidem, jeho laskavost s každým, ho činila respektovaným a chápaným takový jaký byl. 
 ...
každý rok si 14. září budeme připomínat jako "Den Dharmanandy", připomínat si jeho úžasné vlastností."

-----


Na Dharmanandu a jeho krásné vlastnosti a velké kamarádství, které projevoval i zde, kdykoli přijel do Čech, jsme zavzpomínali také při úterním zpívání v Karlovce, kde zazněly i některé jeho autorské skladby, v podání Yadhavy... fotografie naleznete na facebooku.

středa 17. září 2014

Na cestě bude spoustu věcí...


Když započnete duchovní cestu, máte určitý cíl a určité odhodlání. Nic vám nesmí bránit, a neměli byste čemukoli dovolit, aby vás od vaší duchovní cesty odvedlo...

Pokud jste nastavili svou mysl směrem k vašemu cíli, k realizaci Boha, jděte do toho. Na cestě bude spoustu věcí, ale buďte silní. Nikdy neztrácejte naději a uvědomte si, že čím blíže jste k cíli, tím více testů bude. Ale s každou zkouškou si uvědomíte, že Pán je vedle vás, uvědomíte si, že je zde neustále, aby vás podporoval. Je zde stále, aby vás vedl. Božská Matka a On budou s vámi vždy. Vězte, že jsou... 

Řeknu vám něco, jsou jako vaši strážci. Neustále stojí vedle vás. Pokud vidí, že to doopravdy chcete, budou zde, aby vám podali své ruce, víte? Držte je pevně! Držte je tak pevně, že když přijde první vítr a začne foukat, ruku nepouštějte. Pokud ji pustíte, vrátíte se zpět. Pak budete muset projít opět přes stejnou věc. Když se budete držet ruky Božské Matky, ona drží velmi pevně, říkám vám, nevzdává se snadno, ale my, Její děti, se velmi snadno vzdáme. Tak držte pevně a dosáhnete svého cíle!


Stanovte si ve svém životě cíl. Nastavte si ve svém životě odhodlání. K čemukoli se odhodláte, na cokoli se soustředíte, dosáhnete toho. Ať už to trvá mnoho let - čtyři roky nebo zda to trvá deset let - dosáhnete toho.

úterý 16. září 2014

Tajemství věčné krásy.

Během kurzu Bhagavad Gíty, poodhalil Sri Swami Vishwananda tajemství věčné krásy, když vysvětoval verš 20, kapitoly 14: 
 20. 
guṇān etān atītya trīn 
dehī deha samudbhavān 
janma mṛtyu jarā duḥkhair 
vimukto’mṛtam aśnute 

Když duše tedy stoupá nad tři guny, zrozené z vtělení v přírodě, je osvobozen od podléhání zrození a smrti a od jejich společníků - rozpadu, stáří a utrpení, a těší se na konci z nesmrtelnosti své vlastní existence. 

Swami Vishwananda: „Ach, to je nádherné! Když se člověk zbaví koloběhu zrození a smrti, ani jejich kolegové nemají na tuto osobu vliv, rozpad - nenastane odumírání, stáří - nezestárnete, zůstanete stále mladí... uvnitř! Potom na tom nezáleží. 
Když vás vnějšek neobtěžuje, nemusíte jít si nechat udělat lifting obličeje. Jste šťastní tak jak jste! Vnímáte Pána. Bůh vás miluje takové! A pak, to je to, na co si musíte dát pozor - tahle láska - jak vás Bůh miluje a jak moc milujete vy Jeho. A když Ho milujete, nemusíte se starat o vnějšek, jak vypadáte. Nestará se o to! 

Mirabai - když byla stará, Krišna ji miloval stejně. A když Mirabai zemřela, tato stará vrásčitá dáma - když se spojila s Pánem, dosáhla zpět svého věčného mládí. Šla na automatický lifting obličeje! A tenhle je věčný, matajis! Je to trvalé, bez bolesti! 


Socha Krišny, se kterou Mirabai splynula svým fyzickým tělem. Himachal, Indie 

To je to, co se stane mudrcům, svatým, bhaktovi, který je plně ponořen v Božství: dosáhnou duchovního těla! A s duchovním tělem získáte věčné mládí. A to je mládí nesmrtelné! Takže o to usilujte! Usilujte o dosažení tohoto stavu! Zůstanete stále krásní! To neznamená, že nejste krásní teď. Jste krásní, ale zůstane navždy krásnými, svěžími! Nemusíte se tak starat o lifting obličeje nebo množství dalších věcí. 

Takže, když Mirabai opustila své staré tělo, její tělo se proměnilo, stala se věčně krásnou, a splynula s Pánem. Stala se jedním se svým milovaným. A tento stav bhakti, tento stav lásky, musí člověk v životě pěstovat. V opačném případě budete procházet úpadkem, stářím, utrpením, aniž byste si uvědomili, že jste nesmrtelní, věční. To je stav duševního utrpení. A co činí člověka k tomu vnímavým je mysl. Nevnímá, že nezáleží na tom, že bez ohledu na to, jací jsou, jsou krásní. Bůh stvořil vás a tyto výtvory - z  realizovaného úhlu pohledu, vnímá člověk krásu Pána všude. To není ta věc vně, ale to, co máte uvnitř, to je ta nejkrásnější věc. A to je za tím, co je vně vidět. 

To je důvod, proč jsem řekl, že když se podíváte vně, samozřejmě, z nevědomosti uvidíte pouze vnějšek. Ale když se podíváte dovnitř - to je to, co vidí Pán: kolik lásky máte uvnitř, a to je věčná krása. To je to, co vám dá vaše duchovní tělo,  s kterým nebudete potřebovat znovu procházet skrze všechny koloběhy zrození a smrti."

pondělí 15. září 2014

neděle 14. září 2014

Radharani Ki Jay, Maharani Ki Jay.

Před daršanem v lednu letošního roku Swamiji opěvoval v bhajanu krásné jméno Srimati Radharani...

 

K božskému vztahu Radha-Krishna se váže plno příběhů:
"...vypráví se například, že jednou Krišna pozoroval Radharani jak spí. Z každého a ze všech pórů jejího těla se odráželo Božské jméno - Krišna, Krišna. Když to Krišna viděl, byl tím tak velmi zasažen, až omdlel. Když se Radharani probudila, uviděla, jak vedle ní leží. Z celé jeho podoby vyzařovalo její jméno: "Rádhé Rádhé." I ona pak omdlela ze silné extáze. Když se Pán probudil, opět pozoroval Božské jméno vyzařující z jejího těla a cyklus pokračoval..."

sobota 13. září 2014

Volání větru.

Naše planeta a všechny její výtvory byly stvořeny díky lásce, jsou udržovány láskou a vrátí se zpět k lásce. Ať každý na Zemi zažívá radost, štěstí a jednotu s Bohem! Mým posláním je pomáhat lidem při realizaci Božství v nich. Co máme všichni Bohu nabídnout je hledat Ho, On vše ostatní má."


Volání větru.

Běžec, znaven po pětikilometrovém běhu,
zažívá „běžecké výšiny“ a těší se z tohoto blaženého stavu.
Malé dítě zkouší své první batolecí krůčky,
a cítí se svobodně, kráčeje mu vstříc.
Posvátná kráva prochází ulicemi Indie,
mezi přeplněnými auty, náklaďáky, rikšami, autobusy, lidmi, prasaty…
Nepřeberné množství lidstkosti, strojů a zvířat v jednom.

Co je společným jmenovatelem toho všeho?
Jednoduše lidská zkušenost.
Je Božství mezi tímto nesnesitelným davem?
Ano! věčně.
Božství je ve všem, je vším, vidí vše, všechno ví,
stvořilo vše.
Ze srdce Božství jste přišli do bytí,
a do srdce Božství se můžete napojit a vrátit.

Nehledejte nic než svého ducha, kterým jste,
nyní má lidskou zkušenost.
Jste Božská jiskra.
Toto Božství je všude a ve všem.
Uvědomte si Božství ve vás... vaše skutečné Já.

Přeji si pro vás... svobodu a Božskou lásku...
Neustále, po věčnost.

Swamini Vishwalakshmianandama


(zdroj: Virtual-Babaji-Vishwananda)

pátek 12. září 2014

Má každý Gurua?

Otázka: Mají všichni Gurua i když to nevědí? 
Swami odpověděl: Ano, každý má Gurua. 
/Ve světě jsou miliardy lidí a několik Mistrů. Krišna sám to říká: „Z milionů mne jen pár dosáhne“, a ti, kteří Ho dosáhnou, se rozhodují vrátit zpět a sloužit ostatním./
Takže, každý Guru má mnoho učedníků, o které se stará? 

Několik učedníků. Pouze ten, kdo je připraven, bude veden k určitému Guruovi. Víte, když jste připraveni jít do školy, půjdete nejprve do mateřské školky. Zůstanete stále v ní? Ne. Jdete na základní školu…univerzitu atd.. Každý stupeň kam jdete, má určitého Gurua. Ale ne každý dosáhne univerzitní vzdělání, takhle to je. Pouze když je člověk připraven, Božství poskytuje. Uvědomte si jednu věc, Guru není pouze u nás, je v každém náboženství, pošlou vždy učitele, mistra, aby je vedl.

čtvrtek 11. září 2014

Seminář "Malování Krišny".

Během kurzu Bhagavad Gíty se Sri Swamim Vishwanandou nabídl ateliér Bhakti Margy seminář "Malování Krišny"...


Nádhená Krišnova energie, která byla cítit v SPN, inspirovala a podpořila skupinu, malující svá díla. Nejmladší umělec - Sofie, a také ostatní členové, byli s prací velmi spokojeni a vykazovali mnoho trpělivosti. 





Tuto nabídku  ateliér zopakuje i v budoucnosti.
Čtěte stránky Bhakti Marga Art: