sobota 31. března 2012

Královna všech srdcí

Štědré srdce je Královnou všech srdcí neboť ona sama naslouchá všem a věří v sílu vytoužené lásky, doufá, pracuje a vytváří své vlastní sny i dokonce od nejmenšího ze všech začátků.

~Sri Swami Vishwananda

pátek 30. března 2012

čtvrtek 29. března 2012

Ram Navami

Říká se:
„Sladší než cukr, chutnější než podmáslí, sladší než med je jméno Rámy. Opakování jeho sladkého jména přináší čověku příchuť Božského nektaru. Proto by měl každý nepřetržitě rozjímat nad Rámovým jménem…“

Ráma, vtělení Boha Višnua, je nazýván Ráma, Rámačandra, Átma Ráma, Pán Ráma, je symbolem Dharmy a Pravdy. Je popisován jako krásný, Sundara Ráma, neboť Ráma je synonymem pro Átmá, božské v každém člověku. Jako princ a král se stal věhlasným svým ušlechtilým jednáním. Sesoupil na zem a žil skoro jako obyčejný člověk, ale přitom jednal jako dokonalý král, muž, bratr, otec a syn.
Jeho příběh, popsaný v eposu Rámájana, nás učí potřebě vidět Božské v každé bytosti a hodnotě odpoutanosti, které jsou klíčem k osvobození člověka.
Ve Shree Peetha Nilaya bude oslava narozenin Pána Rámy probíhat dne 1. dubna.

Podrobnosti o oslavách „Ram Navami“ naleznete v anglické verzi zde:

http://bhaktimarga.org/event/rama-navami-shree-peetha-nilaya-springen-germany-0

http://bhaktimarga.org/sites/default/files/attachment/Rama%20Navami%20Eng%202012.doc

středa 28. března 2012

Večerní modlitby se Swamim Vishwanandou.....




Ego


Sri Swami Vishwananda:

Ptáš se sám sebe: „Není moje pravá podstata sám Bůh?“ Máš pravdu. Tvoje pravá bytost je Bůh a přesto je tu rozdíl. Co nazýváme Bohem – nejvyšší vědomí – nemá ego, ale dosud jsme ke dvěma druhům ega připoutaní, k pravému egu a falešnému egu. Pravé ego je to ego, které nás vnímá jako opravdové Já, to znamená, že všechno, co vyslovíme a uděláme, všechny naše činnosti jsou vždy vykonávány ve správném postoji služby a k uskutečnění Boha, neboli k seberelizaci. A falešné ego je to ego, které chce vždycky něco pro sebe, jako: „chci auto, chci dům, chci to a ono“ chtění, které nikdy nekončí.

Jsou to tyto dva druhy ega, se kterými se ztotožňujeme, jednou s vnějším egem, které je falešné a jindy s vnitřním egem, které je to pravé. Obojí je v pořádku, než zjistíš, kde je tvůj cíl a co skutečně chceš. Když jsi zakotvený ve světě bude se přirozeně prosazovat falešné ego, ale když jsme zakotveni ve spiritualitě, tak se začneš pomalu posunovat od nesprávného ke správnému. To tě dovede k úplně jinému úhlu pohledu na věc. Tak jak říkáš: „Během tohoto půstu všechno pouštíme.“ Ale to hlavní, čeho se musíme zbavit je to velikášské já, které nám pořád namlouvá: „Já jsem to a já jsem ono.“


(Výňatek z promluvy 2.4.2009)

úterý 27. března 2012

Půst - 2. část

Sri Swami Vishwananda:

„Během postní doby se odehrává to, že se v naší hlavě něco mění. Zjistíš, že se lidé během půstu vnitřně zklidní. Není to ovocem, které jíme, tím co pijeme, je to naším stanoviskem. Je to tím, na co jsme se pevnou vůlí a silou, kterou si sami dodáváme naprogramovali. To je to, čím se všechno posiluje.

Během postní doby procházíš čištěním mysli. Přirozeně, když tělo dostává čisté věci, čistí se i myšlenky, neboť, jak se říká, rozum závisí na tom co jíš, co do sebe vpravuješ. Dáš něco, řekněme něco negativního do svého těla, a očekáváš, že tvůj rozum je potom pozitivní? To je dost těžké. A přesto očekáváš, že tvůj život je potom pozitivní. To se nestane. Proto ti pomáhá toto čištění v tom abys byl pozitivní. Ať děláš cokoliv, budeš více sám sebou když odhalíš, kdo ve skutečnosti jsi. Vidíš, z tohoto důvodu stojí v Písmu, že by se člověk měl alespoň jeden den v týdnu postit. Není to proto, aby ses zavděčil Bohu. Uděláš tak radost svému vlastnímu Já.“

pondělí 26. března 2012

Půst

"Proč se postíme? Proč je půst tak důležitý? Líbí se Bohu? Máme z něj radost? Někteří lidí se postí, protože říkají, že je to období, kdy myslí víc na Boha, více nebo méně. A někteří to dělají aby ubyli na váze jako při dietě. Obojí vidíme chybně, protože když držíme půst, co se s námi děje? Říkáme: Ano, pouštíme určité věci, ale nejen v postní době musíte pouštět určité věci. Musíte je skutečně pustit, nepřemýšlet o tom, nemyslet na to, nebo se radovat z toho, co přijde po půstu. Ne, řekl jsem velmi často, jak vidíte, lidé mluví o tom, že dnes drží půst, ale jejich myšlenky jsou pořád zaměřené na příští den: „Co budu jíst, když přeruším půst?“ To není správné, to není půst. A když držíte půst jako dietu, ztratíte samozřejmě na váze. Ale když se postíte kvůli vyššímu Já, abyste ho povznesli, to je ta postní doba, která je před vším ostatním a která je míněná ve všech vírách během svátků. Najdete ji nejen v hinduismu, najdete ji v křesťanství a v muslimské tradici. Najdete to všude, protože půst je velice důležitý."

neděle 25. března 2012

Je to jakoby On byl ten nejdražší

Pastýřky Gopi cítily ke Krišnovi takovou lásku která není srovnatelná s žádným jiným druhem lásky...
Je to úžasné jaký láskyplný vztah mají lidé ke Krišnovi. Je to skutečně jedna ku jedné. Je to jakoby On byl ten nejdražší. Řeknou mu vše. Dokonce mu vynadají. Jakmile se něco pokazí, vynadají mu. Vědí že On je Bůh, ale přesto láska kterou cítí ve svých srdcích je ještě silnější. Když opravdu cítíte tu možnost, můžete svobodně někomu něco říci ? Když jste si s touto osobou blízcí, ne? Nebo když nejste? Když ne, nemusíte to řešit. Ale když se s někým sblížíte, nebudete váhat vyjádřit cokoliv, i když je to hněv, ale tato blízkost, tento vztah, tato láska, to je ta nejdůležitější věc.
Je to jako náš vztah k Božství. Tento druh lásky má naše duše pro Paramatma a když tento vztah probudíme, přijde.

Ve vztahu k Božství úplně zapomenete na sebe. Zapomenete na svou vlastní realizaci, zapomenete na to co vás činí šťastnými. Jak se říká v Bibli: Největší štěstí je když můžete dát svůj život svému příteli, ne?

Opravdový vztah je když člověk zcela dá sám sebe, a když milujete, vždy zapomenete na sebe.

sobota 24. března 2012

Bye Bye Rio.

Předtím než se Swami Vishwananda vydal na cestu domů, byl kromě jiných míst i na pláži.
Na obrázku je Swamiji spolu s Dayou a Yogeshwarem. Daya organizovala celé turné spolu s brazilským týmem.
Jak moc smutní jsou oddaní v Brazílii - my jsme velmi šťastní, že se Swamiji už brzy vrátí zpět.

Ve Shree Peetha Nilaya se s přicházejícím jarem pilně pracuje.

Zatímco uvnitř probíhají opravy zdí ve vestibulu a kolem Bhakti Shopu,

započaly již díky pěknému počasí i práce na zahradě a okolí:

Příprava zeminy na první letošní výsadbu.

Dokončovací práce na malém skleníku, kde budou vysázeny sazenice, aby mohly být později přesazeny do zahrady.

Každé ráno v 8.45 se pracovníci schází a začínají den čtením z knihy „Just Love“, poté si rozdělí úkoly a povinnosti….než se rozejdou, společně si zazpívají „ÓM“.

Séva je jedním ze základních pilířů komunity Bhakti Marga, na obr. Vojta a Honza z Čech.

pátek 23. března 2012

Láska je Bůh


Proč se zpívá? Proč si myslíte, že lidé, kteří zpívají, mají radost? Na vše zapomenou. Ale proč? Při zpěvu slábne mysl. Noříme se hlouběji do Božské energie, vibrace totiž nejsou ničím jiným, než kosmickou energií. Existuje jedna technika jménem náda jóga či náda krijá, která vysvětluje sílu zvuku. Pomocí této techniky sami uvidíte, že všechen zvuk vzniká z vibrace Óm a vše je vlastně vibrací. Náš život je vibrace.

Co je život? Život je Božský. Ale kolik lidí ví, co je život? Kolik lidí ví o tom, že je Božský? Kolik lidí ví, jak cenný je život? Jakmile si jednou uvědomíte, co je život, uvidíte ho úplně v jiné perspektivě. Život není jen práce, jídlo, spánek, jak si lidé velmi často myslí. Lidé zotročují sami sebe svou prací. Zotročují se v jídle. A to většinu času ani nejí pořádně. Také se zotročují ve spánku. Život běží dál, a když se lidé blíží ke smrti, pak si náhle uvědomí: „Mně asi něco uniklo.“ Když se ohlédnou zpět a zjistí, kolik promrhali možností k uvědomění si krásy života, začnou litovat. Uvidí, kolik příležitostí jim zkřížilo cestu, aby si uvědomili sebe, aby si uvědomili, jak velký je tento dar, který jim byl dán Bohem! A přece, oni ho promrhali.

Znovu se tedy ptám: Co je život? Život je láska. Božství je od naší mysli daleko a mysl ho chápe jen velmi obtížně. Je těžké pochopit Boha dříve, než si opravdu a úplně vyčistíte mysl. Život je Láska. A Láska, samozřejmě, je Božská. Láska je Bůh. Smyslem života je tuto Lásku cítit, uvědomit si tuto velikou Lásku, ne jen tu částečnou, kdy jeden den říkáme: „Miluji tě,“ a zítra: „Kdo že je ten člověk?“ Tahle láska není život. Láska, ona nevyjádřitelná, ona bezpodmínečná, jež je všude okolo vás. O té je život.

Výňatek z knihy JEN LÁSKA v překladu Kateřiny Pařízkové

čtvrtek 22. března 2012

Slova Sri Swamiho Vishwanandy…

Lidské tělo máme z nějakého důvodu, ale tento důvod nezjistíme dokud neproměníme toto tělo v čistou lásku a oddanost. To je proč přichází vaše sadhana. Když rozvinete čistou lásku a oddanost, pak opravdu pochopíte význam tohoto lidského těla; pak si budete skutečně užívat že jste v tomto těle; pak pochopíte účel vaší přítomnosti zde.

středa 21. března 2012

Swami Vishwananda v Rio de Janeiru

Swami podnikl let vrtulníkem aby viděl Rio ze vzduchu:

E-karta: Inspirace od Swámího Vishwanandy

úterý 20. března 2012

Putování po Brazílii

Swami Vishwananda zatím cestuje po Brazílii.
Navštěvuje kostely v Rio de Janeiru a jeho okolí.
Přejeme spoustu krásných zážitků Guruji !

Swami Vishwananda hovoří o síle Božích jmen...

Swami říká:
"A když chcete klid mysli, nechte jí spěchat za Božím jménem. Vidíte, Boží jméno je záhadou; dokonce i pro velké světce je Boží jméno záhadou. Jak se říká v Gítě /Bhagavad-Gíta/: "Ani největší ze světců nemůže porozumět mému jménu", takže si představte sílu kterou to jméno má. Proč vidíme svaté zdůrazňující meditaci? Co se dá v meditaci vidět? V meditaci, když je mysl klidná, máte kontakt, osobní kontakt s Božstvím, ne vně ale uvnitř vás. A tento vnitřní kontakt je nejkrásnějším a nejsilnějším kontaktem který kdy můžete mít. Po mnoho generací v životě člověk hledal, ale nyní, narozeni jako lidé, jsme vázáni rnanubandhanou která je, stručně řečeno, karma. Jsme vázáni některými věcmi které jsme udělali, činy které jsme vykonali v minulém životě, které nám neumožní být svobodní. Samozřejmě, můžete oběhat mnoho míst, ale pokud nebudete mít čas na cestu do sebe, všechna místa, která navštívíte venku, budou k ničemu. Říká se: "Pokud jste se vykoupali v řece Ganze nebo jiné svaté řece, budete očištěni od svého narození". Ale, když jste se vykoupali v Božím jméně, bez ohledu na jméno, bez ohledu na božstvo ke kterému cítíte blízkost - jméno Ježíš, Mohamed, Ráma, Krišna, Devi -, pokud jste se vykoupali v tomto Božím jméně, jste osvobozeni z mnoha narození. Trápení je odstraněno pouze zpíváním Božího jména. Osvobození je dáno jen tím, že realizujete spojení které máte s Božstvím ve vás. To je místo odkud pochází Kriya“.

pondělí 19. března 2012

Daršan ve městě Brasilia

Těsně v sousedství futuristického hlavního města, v malém centru (Spa Balsamo), se konal daršan téměř pod širým nebem. Bohužel zde právě v těchto dnech máme deště a tak večer byl velmi chladný.
Tisíce blikajících světel z města pod daršanovou halou jiskřilo jako hvězdy, a spousta šťastných tváří v průběhu daršanu rozsvítila i prostor!
130 šťastných Brazilců poslouchalo Swamiho při jeho proslovu o různých stupních modlitby a velmi dlouho (do 1h) se těšilo z daršanu s ním.
Během večera jej doprovázely kouzelné bhadžany a Swami přidal po daršanu ještě jedno kolo zpěvu navíc.
Díky brazilskému týmu!
Yamunashree

neděle 18. března 2012

Agni Parthene Despina - Raduj se nevěsto nesnoubená

V pravoslavném kostele ve Shree Peetha Nilaya je někdy možno vyslechnout při sobotní liturgii také tuto hymnu, kterou složil pro Matku Boží svatý Nektarios Eginský.
Posvátné byzantské zpěvy navodí vždy překrásnou, povznášející atmosféru, kterou je naplněn tento malý, ale vzácně požehnaný modlitební prostor a naše srdce rezonují s velkou láskou a vděčností...


Uvádíme zde řecký text (v latinském písmu) s jeho českým překladem.

AGNI PARTHENE DESPINA

Agní Parthéne Déspina, Áhrante Theotóke,

Hére Nímfi Anímfefte
Parthéne Mítir Ánassa, Panéndrosé te póke.
Hére Nímfi Anímfefte

Ipsilotéra Uranón, aktínon lamprotéra

Hére Nímfi Anímfefte
Hará parthenikón horón, angélon ipertéra,
Hére Nímfi Anímfefte

Eklamprotéra uranón fotós katharotéra,

Hére Nímfi Anímfefte
Tón Uraníon stratión pasón agiotéra
Hére Nímfi Anímfefte

María Aiparthéne kósmu pantós Kiría

Hére Nímfi Anímfefte
Áhrante Nímfi Pánagne Déspina Panagía,
Hére Nímfi Anímfefte

María Nímfi Ánassa, harás imón etía.

Hére Nímfi Anímfefte
Korí semní Vasílissa, Mítir iperagía,
Hére Nímfi Anímfefte

Timiótera Heruvím iperendoxotéra

Hére Nímfi Anímfefte
Tón asomáton Serafím tón Thrónon ipertéra,
Hére Nímfi Anímfefte

Hére to ásma Heruvím hére ímnos angélon

Hére Nímfi Anímfefte
Hére odí tón Serafím Hará tón Arhangélon
Hére Nímfi Anímfefte

Hére iríni ke hará limín tis sotirías

Hére Nímfi Anímfefte
pastás tu Lógu ierá ánthos tis aftharsías
Hére Nímfi Anímfefte

Hére Parádise trifís, zoís te eonías,

Hére Nímfi Anímfefte
Hére to xílon tis zoís, pigí athanasías,
Hére Nímfi Anímfefte

Se iketévo Despina, Se, nin, epikalúme,

Hére Nímfi Anímfefte
Se disopó Pantánassa, Sin hárin exetúme.
Hére Nímfi Anímfefte

Korí semní ke áspile, Despína Panagía

Hére Nímfi Anímfefte
Thermós epikalúme Se, Naé igiasméne,
Hére Nímfi Anímfefte

Antilavú mu, ríse me, apó tú polemíu,

Hére Nímfi Anímfefte
Ke klíronomon díxon me, zoís tis eoníu,
Hére Nímfi Anímfefte


"Čistá Panno" Sv. Nektarios Eginský

Čistá Panno a Vládkyně, přesvatá Bohorodičko
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Rouno milostí orosené, Panno, Matko a Královno
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Na nebesích jsi vyvýšená, nad záři slunce jasnější
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Radosti sborů panenských, nad anděly jsi ctěnější
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Nad oblohu jsi skvostnější, nad její světlo čistější
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Vládneš nad šiky nebeskými, ty jsi svatá nad svatými
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Marie, provždy Panno, Paní celého světa
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Neposkvrněná Nevěsto a Panovnice přesvatá
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Marie, Nevěsto i Paní, radosti naší příčino
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Marie Matko i Panno, Dívko i ctnostná Královno
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Nad netělesné cherubíny bez přirovnání ctěnější
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Nad nebeské trůny vznešenější, nad serafíny slavnější
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Vesel se písni cherubů, raduj se hymne andělů
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Vesel se písni serafů, raduj se štěstí archandělů
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Vesel se pokoji, radosti a spasitelný přístave
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Božího Slova klenotnice a věčně kvetoucí růže
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Vesel se, rajská zahrado, věčného žití hojnosti
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Vesel se, strome života, prameni nesmrtelnosti
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Tobě se klaním Královno a s pokorou tě vzývám
Raduj se Nevěsto nesnoubená
O milost tvou tě nyní prosím a s úctou tobě zpívám
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Dívko vznešená, Panovnice, hlubino svaté naděje
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Vroucně tě vzývám, orodovnice a posvěcený chráme
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Ujmi se mne má ochránkyně a zachraň mne od zlého
Raduj se Nevěsto nesnoubená
Zastaň se mne má přímluvkyně, doveď do žití věčného
Raduj se Nevěsto nesnoubená